Fitch: sectorul de rafinare petroliera se va confrunta cu dificultati semnificative

Joi, 16 Iulie 2009, ora 13:40
1216 citiri
Fitch: sectorul de rafinare petroliera se va confrunta cu dificultati semnificative

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat joi intr-un raport ca sectorul de rafinare petroliera va intampina probleme semificative la nivel global, pe termen scurt si mediu, din cauza discrepantei intre cerere si oferta de pe piata de profil, arata un comunicat al grupului, precizeaza NewsIn.

Agentia estimeaza o scadere masiva a finantelor din operatiuni si a nivelului creditarii companiilor in 2009 si 2010, din cauza ratei scazute a utilizarii rafinariilor si a marjelor de rafinare, fata de rezultatele inregistrate intre 2005 si 2008.

Totusi, Fitch nu se asteapta sa coboare ratingul acordat la nivel de industrie.

"Fitch se asteapta ca finantele din operatiuni ale multor rafinarii sa fie temperate prin implementarea unor politici financiare mai conservatoare, care includ reduceri ale cheltuielilor de capital si ale lichiditatilor distribuite actionarilor", a declarat Arkadiusz Wicik, director al echipei Fitch Corporate.

Dintre cele 13 rafinarii evaluate de Fitch la nivel international, ratingul a doua companii europene, Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A, care are un rating 'BB+' cu perspectiva stabila, si The Rompetrol Group N.V., care are un rating 'B', cu perspectiva negativa, a fost coborat cu o treapta de la inceputul perioadei dificile a industriei.

La ora actuala, opt companii de profil au o perspectiva stabila si cinci negativa. "Incetinirea cresterii pe piata de profil, problematica pentru sector, si care a inceput in Statele Unite in 2008, pentru ca mai apoi sa cuprinda Europa si Asia in primul trimestru din 2009, ar putea fi mai dificila pentru rafinarii decat cea din 2002", a declarat Mark Sadeghian, director senior al echipei Fitch pentru corporatii.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) se asteapta ca cererea globala pentru petrol sa creasca in 2010, dupa ce a scazut la un nivel ce nu a mai fost inregistrat de la inceputul anilor '80, in contextul in care economia mondiala va iesi din recesiune.

Astfel, consumul mondial de petrol ar trebui sa urce cu 1,4 milioane barili/zi, sau 1,7%, la 85,2 milioane barili/zi, in 2010.

Cresterea cererii va veni din partea economiilor emergente din afara Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Pretul petrolului a crescut cu 34% in 2009, datorita sperantelor ca masurile de stimulare a economiei vor scoate economia din cea mai grava recesiune inregistrata in ultimii 60 de ani.

Livrarile de petrol din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol va creste cu 410.000 barili/zi, la 51,2 milioane barili/zi, in 2010. AIE arata ca statele membre OPEC vor trebui sa livreze 27,1 milioane barili/zi in 2009 si 27,4 milioane barili/zi anul viitor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, # industrie, # consum, # petrol, # pret , #Petrol