Firmele care vand produse energetice trebuie sa se inregistreze fiscal

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 11:00
2469 citiri
Firmele care vand produse energetice trebuie sa se inregistreze fiscal

Companiile care comercializeaza si/sau depoziteaza produse energetice sau cele care intentioneaza sa deruleze aceste activitati au termen pana la 22 noiembrie sa obtina atestatul de inregistrare, a anuntat, miercuri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Produsele vizate sunt benzina, motorina, petrolul lampant (kerosen) si gazul petrolier lichefiat. Procedura nu se aplica pentru produsele energetice preambalate.

"Desfasurarea activitatii in baza atestatului nu exonereaza operatorul economic de la indeplinirea obligatiei de a se inregistra fiscal", se arata intr-un comunicat al ANAF transmis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

Atestatul de inregistrare pentru comercializarea en detail sau cel de comercializare si/sau depozitare angro a produselor energetice pot fi procurate de companii de la Directiile pentru accize si operatiuni vamale teritoriale.

"Pentru a obtine atestatul de comercializare produse energetice accizabile, societatile comerciale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba inscrisa in obiectul de activitate comercializarea de produse energetice, sa nu fie declarate inactive fiscal, sa nu aiba datorii inscrise in certificatul de atestare fiscala, sa nu se afle in stare de insolventa si sa nu fi fost sanctionate cu oprirea activitatii de comercializare a produselor accizabile", precizeaza sursa citata.

Nerespectarea acestei obligatii este sanctionata cu confiscarea sumelor rezultate din vanzare, precum si cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei pentru comercializarea en detail, respectiv amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru comercializarea si depozitarea angro.

Pe langa aceste sanctiuni, companiilor care nu detin atestatul le va fi oprita activitatea pe o perioada de la o luna pana la trei luni, se mai arata in comuncatul ANAF.

 

#atestat, #comercializare, #energetice, #inregistrare, #produse , #Petrol