Ernst &Young: Va exista un surplus pe piata petroliera in urmatoarele luni

Marti, 07 August 2012, ora 11:40
1194 citiri
Ernst &Young: Va exista un surplus pe piata petroliera in urmatoarele luni

Productia crescuta de petrol din Libia, Irak si Statele Unite ale Americii ar putea duce la un surplus de oferta in urmatoarele sase luni pe piata petroliera.

Acest surplus va mentine neschimbat pretul petrolului, insa orice amenintare economica sau politica asupra ofertei poate afecta pretul acestuia, conform raportului trimestrial Ernst &Young pentru sectorul petrol si gaze.

"Acumularea de capital va ramane o provocare pentru producatorii independenti de talie mica din sectorul petrolier. In acelasi timp, inasprirea conditiilor de creditare poate duce la o crestere a tranzactiilor in sectorul petrol si gaze, pe masura ce jucatorii mici vor fi obligati sa formeze parteneriate pentru a sustine dezvoltarea sau pentru a gasi o strategie de iesire de pe piata", se arata raport.

Analistii firmei de audit sustin ca primele sase luni ale acestui an au fost marcate de volatilitatea pretului petrolului si de schimbari ale paradigmei la nivel global.

Pretul petrolului, influentat de criza europeana

Pretul petrolului, in scadere, pe fondul crizei din SUA

Pretul barilului de titei a atins in primele trei luni un nou nivel record, de aproape 130 de dolari, pe fondul ingrijorarii privind reactia Iranului la cresterea sanctiunilor aplicate exportului de petrol. In plus, au existat si ingrijorari legate de statutul programului sau nuclear.

"Preturile mai ridicate ale petrolului si cresterea economica sub nivelul asteptarilor s-au tradus in temere fata de scaderea cererii de petrol. In pofida acestei ingrijorari, OPEC a hotarat sa mentina neschimbat nivelul productiei de petrol in cadrul intalnirii din iunie 2012.

In aceeasi luna, pretul barilului de titei Brent a cazut sub 100 dolari, pentru prima data de la inceputul anului 2011. La sfarsitul lunii, pretul barilului a coborat chiar sub 90 de dolari, insa a depasit ulterior pragul de 100 de dolari, odata cu expansiunea conflictului din Siria si a ingrijorarilor privind Iranul", au spus oficialii Ernst & Young.

In cazul in care pretul barilului de petrol ar fi ramas sub 100 de dolari pentru o perioada indelungata de timp, rafinariile aflate in dificultate puteau beneficia de scutiri temporare constand in reducerea costurilor cu materiile prime, sustine raportul.

Cu toate acestea, surplusul din rafinariile europene la care adaugam concurenta venita din partea rafinariilor asiatice, mai noi si mai complexe, pastreaza o anumita presiune asupra marjelor de profit din sector.

Pe de alta parte, exploatarea gazelor de sist in Statele Unite a condus la o saturare a capacitatii de oferta ce ar putea transforma tara intr-un exportator net de gaz.

Rezultatele explorarii gazelor de sist au fost dezamagitoare in Europa. Estimarile rezervelor din Polonia si Marea Britanie au fost revizuite in scadere, ceea ce determina companiile sa isi redirectioneze investitiile catre alte regiuni, se arata in raport.

Petrolul s-a ieftinit. De ce nu scade pretul benzinei in Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie piata petroliera, #scadere pret petrol, #evolutie pret petrul, #SUA exploatare gaze sist, #Europa exploatare gaze sist , #Petrol