Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum vor sauditii sa stranga de doua ori banii Norvegiei cu impozite zero pentru populatie

Cum vor sauditii sa stranga de doua ori banii Norvegiei cu impozite zero pentru populatie


Oficialii de la Riad au prezentat la inceputul acestei saptamani planul de redresare economica menit sa reduca dependenta Arabiei Saudite de veniturile obtinute din vanzarea petrolului.

In ciuda faptului ca prabusirea pretului petrolului a lasat urme adanci in bugetul regatului, guvernul saudit sustine ca nu se pune problema ca veniturile populatiei si bunurile de larg consum sa fie impozitate, anunta CNN Money.

La concurenta cu Norvegia

Sauditii vor sa-si gestioneze bogatiile obtinute din petrol intr-un mod mult mai eficient, o parte din venituri urmand sa fie directionate intr-un fond suveran de bunastare, copiat dupa modelul celui din Norvegia.

Pana in 2030, acesta ar urma sa atinga o valoare de 1.900 miliarde dolari, dublu fata de valoarea atinsa in prezent de fondul din Norvegia.

Fondul va fi alimentat din privatizarea unor companii de stat, inclusiv "bijuteria coroanei", Aramco, compania petroliera a Arabiei Saudite.

Aceasta urmeaza sa fie listata partial pe bursa, conform ziarului The Telegraph, compania fiind evaluata la 2.000 de miliarde de dolari. Investitorii vor putea achizitiona in prima faza 5% din actiuni.

Instrument de investitii

Fondul suveran de bunastare al Arabiei Saudite ar urma sa reprezinte un instrument aflat la indemana guvernului de la Riad pentru accelerarea procesului de investitii in vederea diversificarii economiei, sectoarele vizate fiind cel manufacturier, mineritul, turismul si IT.

Pana in 2030, contributia sectorului privat la veniturile regatului ar trebui sa atinga doua treimi fata de 40%, cat reprezinta in prezent, au mai spus oficialii de la Riad.

Astfel, noile industrii ar urma sa atinga valoarea de 266 miliarde dolari, fata de 43 miliarde USD, cat reprezinta acum.

Mecca, punct forte

In privinta turismului, Arabia Saudita mizeaza mult pe segmentul religios, in momentul de fata 8 milioane de pelerini musulmani efectuand pelerinajul anual catre Mecca.

Planurile guvernului de la Riad includ o crestere a numarului de turisti cu 275% in urmatorii 15 ani, cifra pelerinilor care se vor indreapta catre Mecca urmand sa atinga nivelul record de 30 de milioane de persoane.

La fel, somajul este o problema spinoasa in regatul saudit, numarul locurilor de munca din administratie neacoperind cererea mare de locuri de munca din partea tinerilor.

Reforma economica initiata de oficialii de la Riad prevede o reducere a ratei somajului de la 11,6%, la 7 procente. Aceasta ar urma sa includa si femeile, procentul celor care vor fi trimise la munca fiind prevazut sa creasca de la 22%, la 30%.

Sectorul retail este cel care ar putea asigura cel putin 1 milion de locuri de munca in urmatorii 4 ani, dupa calculele facute de guvernantii din Arabia Saudita.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5908 ori