Cine castiga de pe urma deprecierii dolarului?

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 17:25
1923 citiri
Cine castiga de pe urma deprecierii dolarului?

Brazilia, aurul si petrolul sunt doar cativa dintre beneficiarii unui dolar in scadere, altaturi de bursa americana.

Una dintre regulile pietelor financiare este ca, in momentul cand preturile actiunilor sunt in crestere, dolarul se depreciaza, iar cand valoarea acestora scade, dolarul prinde putere.

"Oamenii vand dolari si cumpara active evaluate in dolari", explica Keith R. McCullough, de la Research Edge, citat de Forbes, referindu-se la active precum instrumente financiare, aur, petrol, proprietati imobiliare si chiar intregi companii.

Acest schimb a functionat de minune in acest an, avand in vedere ca dolarul a scazut cu 16 procente, insa valoarea actiunilor pe bursa a crescut cu 50 - 60 de procente.

Astfel, apar profituri uriase, prin schimbarea dolarilor, care reprezinta 63% din volumul total de rezerve valutare din intreaga lume, in active care protejeaza investitorul impotriva deprecierii dolarului. De exemplu, pretul petrolului s-a dublat, precum si cel al cuprului. Pretul aurului s-a majorat cu 25 de procente, in 2009, iar cel pentru energie a crescut, la randul sau, pe fondul scaderii valorii dolarului american.

Pentru companiile americane, un dolar mai slab este o veste buna, avand in vedere ca veniturile din afara Statelor Unite se traduc in castiguri mai mari, in momentul cand sunt exprimate in dolari. Printre acestea se numara si rezultatele bune ale unor corporatii precum Caterpillar, ce vinde 61% din productie in afara SUA, sau McDonald's, 67% din veniturile sale venind de pe pietele internationale.

De asemenea, pe masura ce dolarul cade, investitorii straini isi dau seama ca puterea lor de cumparare in Statele Unite creste, determinandu-i sa investeasca si mai mult.

Imprumuturi cu dobanda zero

Datorita unei monede americane in depreciere, se amplifica fenomenul unor imprumturi cu dobanda zero, banii fiind folositi pentru investitii in restul lumii.

"De exemplu, ii poti investi in obligatiuni in Brazilia, ce au o profitabilitate de 5,2 proncete. Avand in vedere ca realul brazilian s-a apreciat cu 26 de procente, in raport cu dolarul, o asemenea tranzactie ar rezulta in castiguri de 31%, adica dublul fata de deprecierea dolarului", spune Jeffrey Kleintop, strategist la LPL Financial.

Aurul si petrolul au o relatie invers proportionala cu dolarua, pretul acestora majorandu-se cand moneda americana scade si scazand, cand dolarul creste.

Pentru ca aurul sa ajunga la o suma echivalenta varfului inregistrat in 1980, de 850 de dolari, ajustata la inflatie, ar trebui ca pretul sa fie, in prezent, de 2.300 de dolari pe uncie.

Potrivit lui Frank Holmes, director executiv si de investitii la Global Investors, investitiile in astfel de marfuri trebuie sa fie diversificate.

De asemenea, pentru obtinerea unor profituri mari, McCullough sugereaza achizitia de iShares Brazil, pentru a avea de castigat pe prolifica piata braziliana, sau iShares Taiwan, ca modalitate de apropiere de imensa piata chineza.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#dolar, #criza, #curs, #investitori, #aur, #petrol , #Petrol