China, India si Japonia vor sa reduca achizitiile de petrol iranian

Marti, 21 Februarie 2012, ora 20:35
2341 citiri
China, India si Japonia vor sa reduca achizitiile de petrol iranian

China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de petrol din Iran cu cel putin 10%, dupa ce inasprirea sanctiunilor americane impotriva autoritatilor de la Teheran a ingreunat relatiile comerciale cu statul iranian.

Cele trei state cumpara circa 45% din petrolul exportat de Iran, iar reducerile anuntate sunt prima dovada importanta a impactului restrictiilor financiare americane asupra afacerilor cu petrol din Asia ale statului iranian, membru al OPEC.

Aceste reduceri ale achizitiilor de petrol ale Chinei, Indiei si Japoniei din Iran se adauga embargoului total care va fi pus in aplicare de Uniunea Europeana de la 1 iulie.

Embargoul UE are rolul sa reduca intrarile de valuta in Iran, stat suspectat ca vrea sa produca armament nuclear sub pretextul dezvoltarii energiei atomice.

Japonia este aproape de un acord cu SUA referitor la amploarea reducerii achizitiilor de petrol iranian. Potrivit unor surse citate de publicatia Yomiuri, aceste achizitii ar putea fi reduse cu 11%.

Guvernul indian cere rafinariilor sa reduca importurile din Iran cu minim 10%, au spus doua surse apropiate situatiei. India a anuntat anterior ca nu va respecta sanctiunile unilaterale aplicate de SUA, iar reactia sa poate indica incertitudinile tot mai mari legate de afacerile cu Iranul.

Compania chineza Unipec, divizia comerciala a grupului Sinopec, este probabil sa restranga importurile de petrol din Iran cu 10%-20%, potrivit unui oficial din industria de profil a Chinei.

China a redus deja semnificativ achizitiile de petrol iranian, in primul trimestru, in timp ce negocierile pentru contractele pe ansamblul anului continua.

Potrivit unor traderi din Singapore, achizitiile de petrol iranian ale tarilor din estul Asiei vor atinge in martie minimul ultimelor sase luni.

Restrictiile impuse de Statele Unite bancilor, de la inceputul acestui an, afecteaza capacitatea Iranului de a face importuri si de a incasa banii pentru exporturile de petrol.

Iranul, al doilea mare producator de petrol din OPEC dupa Arabia Saudita, respinge susticiunile occidentale ca programul sau nuclear are obiective militare.

Autoritatile iraniene au anuntat duminica oprirea livrarilor de petrol in Marea Britanie si Franta, iar luni au avertizat ca vor sista vanzarile si catre alte state europene, daca Europa va continua "actiunile ostile" la adresa Teheranului.

Printre statele vizate s-ar afla Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda.

#China India Japonia import petrol Iran, #petrol iran, #petrol iranian, #import petrol iran , #Petrol