BERD: Preturile la petrol si consumul au condus la majorarea cresterii economice in Romania si in fostul bloc comunist

Marti, 14 Noiembrie 2006, ora 12:31
1033 citiri

Cresterea economica a Romaniei va atinge 6,5 la suta, in acest an, iar tarile foste membre ale blocului comunist vor inregistra o crestere economica medie de 6,2 la suta, dupa cresterea de 5,7 la suta de anul trecut, se arata intr-un raport al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) asupra tranzitiei, citat de AFP.

La aceste cresteri au contribuit preturile la petrol si consumul.

Deschiderea oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan au facut din economia Azerbaidjanului cea mai dinamica economie din lume, cu o crestere economica estimata de 25 la suta, pentru anul in curs.

Banca a subliniat bunele performante ale Bulgariei, a carei economii va creste cu sase la suta, in acest an, Macedoniei, cu o crestere economica de patru la suta, Serbia, cu 6,5 la suta, Estonia cu 8,9 la suta. Pentru Rusia, BERD a estimat o crestere economica de 6,5 la suta, dupa cea de 6,4 la suta de anul trecut.

Un rol din ce in ce mai important in cresterea economica a acestor tari este jucat de economia de piata mai degraba decat de economia de stat, in particular de sectoarele de finante si ale telefoniei mobile, a mai indicat raportul BERD.

Subliniind rolul preturilor ridicate la energie, precum si al cererii interioare ridicate in cadrul cresterii economice, BERD a mai accentuat si faptul ca acesti factori au contribuit in sensul generarii presiunilor inflationiste, in timp ce economisirile nu au depasit investitiile.

Astfel, deficitele actuale sunt putin propice investitiilor straine directe, care urmeaza sa scada usor comparativ cu perioada 2004-2005.

BERD estimeaza ca sunt necesare politici bugetare mai restrictive.

Rompres