Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AIE cere mai mult petrol de la OPEC pentru a acoperi cererea globala

AIE cere mai mult petrol de la OPEC pentru a acoperi cererea globala

Rezervele de petrol din statele industrializate ar putea scadea pana la cele mai reduse nivele atinse in ultimii zece ani din cauza efectelor deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol de a reduce productia, a anuntat marti Agentia Internationala a Energie, relateaza Reuters.

"Tendintele de evolutie ale stocurilor si preturile la petrol semnaleaza ca in lunile ce vor urma va fi nevoie de o cantitate mai mare de exporturi de petrol din partea OPEC", a declarat AIE, organizatie ce consiliaza 26 de natiuni industrializate.

Reducerea productiei OPEC si racirea accentuata a vremii in Statele Unite ale Americii au contribuit la scaderea rezervelor petroliere.

"Datele preliminare sugereaza ca rezervele OECD s-au redus cu peste 1,26 milioane barili in primele doua luni ale anului, putand atinge cele mai reduse nivele pentru primul trimestru al anului din ultimii zece ani", a adaugat AIE.

Organizatia a precizat ca riscurile vin si din partea recentelor nationalizari din Venezuela, Bolivia si Rusia. Un control sporit al statului asupra resurselor energetice nationale si tentatia de a folosi veniturile energetice in alte scopuri poate afecta investitiile, a declarat AIE.

"De multe ori cheltuielile politice si sociale cresc atat de mult incat investitiile in explorarea si dezvoltarea sectorului energetic sunt compromise, lucru ce poate afecta exporturile de petrol si gaze naturale", a declarat agentia.

La aproximativ 59 de dolari pe baril, petrolul se tranzactioneaza momentan la nivele cu mult sub maximul istoric de 78,40 de dolari pe baril atins in luna iulie 2006, fiind insa de trei ori mai mare decat pretul practicat in 2002, inainte de cresterea substantiala a cererii din Asia.

Agentia si-a mentinut neschimbate estimarile cererii de petrol pentru anul curent, la 86 milioane de barili pe zi, in crestere cu 1,8% fata de anul 2006.

Toate statele membre ale OPEC au pompat impreuna 30,2 milioane barili pe zi in februarie 2007, in scadere cu 125.000 barili pe zi fata de luna precedenta. AIE a estimat ca cererea pentru petrolul exportat de OPEC se va ridica la aproximativ 30,7-31,6 milioane barili pe zi in 2007.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 744 ori