Vezi cati bani vrea MTI pentru debloacrea navelor de pe Dunare

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 18:28
1443 citiri
Vezi cati bani vrea MTI pentru debloacrea navelor de pe Dunare

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a solicitat miercuri alocarea a patru milioane de lei, prin Hotarare de Guvern (HG), pentru deblocarea celor 257 de nave aflate pe Dunare si inlaturarea starii de risc determinata de scaderea cotelor fluviului, potrivit NewsIn.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a analizat miercuri, la solicitarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, situatia creata de scaderea cotelor fluviului Dunarea, fiind prezentate propuneri in vederea inlaturarii starilor de risc, se arata in comunicat.

Secretarul general adjunct al MTI, Mircea Staicu, a prezentat situatia creata ca urmare a scaderii debitelor Dunarii, subliniind necesitatea luarii unor masuri urgente pentru deblocarea celor 257 de nave aflate pe Dunare si reluarea traficului.

In acest sens, reprezentantul MTI a solicitat alocarea, in baza unei Hotarari de Guvern, aproximativ patru milioane de lei, suma care sa fie utilizata pentru inlaturarea starii de risc determinata de scaderea cotelor Dunarii, precizeaza Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

In cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta s-a decis constituirea la nivelul MTI a unei celule de criza din care sa faca parte specialisti ai structurilor care au competente in gestionarea situatiei create. De asemenea, s-a stabilit ca, in cel mai scurt timp, aspectele analizate la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sa fie prezentate Guvernului Romaniei, potrivit comunicatului.

Mai multe convoaie nu isi pot continua calatoria spre destinatie si sunt blocate pe Dunare, in porturile din Drobeta Turnu Severin si Calafat si la Orsova, din cauza nivelului scazut al fluviului, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit specialistilor, Dunarea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Din cauza cotelor scazute ale Dunarii, 15 convoaie nu isi pot continua calatoria spre destinatie si sunt blocate in Porturile din Drobeta Turnu Severin si Calafat (km fl. 795). Si la Orsova sunt blocate doua impingatoare.

In Portul din Drobeta Turnu Severin, la kilometrul fluvial 932, sunt ancorate 11 convoaie care au in componenta 53 de barje incarcate cu fier vechi, tabla si cereale (orz, grau). Impingatoarele sunt ancorate in port, iar slepurile in rada portului.

"Cu aceasta situatie ne confruntam de vineri, cand in Portul din Severin au oprit patru convoaie, si iata ca acum au ajuns la 11. Asteapta sa creasca apa, lucru care nu se va intampla insa in urmatoarele doua saptamani. Foarte posibil vor descarca marfa la vagoane. Majoritatea au ca destinatie Portul Constanta", a declarat Mihai Ghiba, seful Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

#nave dunaree, #deblocare nave dunare, #scadere cote dunare, #situatie urgenta dunare , #Ministerul Transporturilor