Berceanu vrea autostrada pe banii Bechtel

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 13:17
1937 citiri
Berceanu vrea autostrada pe banii Bechtel

Berceanu le va propune maine americanilor sa faca o parte din autostrada pe banii lor, urmand ca statul sa achite contravaloarea in mai multe transe. Din lipsa de bani, Ministerul Transporturilor se gandeste sa le concesioneze americanilor de la Bechtel o parte a Autostrazii Transilvania, respectiv sectiunea Brasov-Campia Turzii.


"Daca incercam sa facem autostrada din bugetul de stat, nu or sa ne ajunga banii niciodata. Trebuie sa gasim o modalitate prin care banii sa vina, lucrarea sa se faca, iar noi sa platim rate pe termen lung", a declarat, ieri, ministrul transporturilor, Radu Berceanu.


La intalnirea de maine cu reprezentantii de la Londra ai companiei Bechtel se vor lua in discutie atat finantarea sectoarelor de la Campia Turzii la Bors, cat si varianta de concesiune propusa de minister.


Cu doar 100 de metri de autostrada cu asfalt turnat pana la stratul de uzura, Bechtel a incasat de la statul roman pana in prezent circa 630 de milioane de euro. Compania Nationala de Autostra zi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) mai are de platit catre constructorul american circa 130 de milioane de euro, din care doar jumatate are avizul consultantului.


Potrivit estimarilor lui Berceanu, finalizarea lucrarilor pe cele doua sectiuni aflate in lucru, respectiv Campia Turzii - Gilau si Suplacu de Barcau - Bors, insumand circa 118 kilometri, va mai scoate de la bugetul de stat inca 600 de milioane de euro. Astfel, pentru mai putin de un sfert din autostrada vom ajunge sa platim mai bine de jumatate din suma negociata initial pentru intregul proiect de 415 kilometri.


Aflat la prima vizita la santierul americanilor dupa preluarea mandatului, Berceanu si-a propus sa finalizeze pana in 2012 doar portiunea dintre Campia Turzii si Bors, pentru care statul va plati in final peste 2,5 miliarde de euro.


"Nu s-a discutat limitarea proiectului"


Michael Mix, directorul Bechtel Romania, s-a aratat optimist in legatura cu situatia autostrazii, in ciuda faptului ca aproape 2.400 de angajati din cei 2.700 se afla in somaj tehnic.


"Vom construi cea mai mare autostrada din Romania si va fi un proiect fantastic. Este un proiect prea important pentru noi ca sa nu il terminam si sunt sigur ca il vom duce la bun sfarsit", a spus Mix. Referitor la afirmatiile ministrului Berceanu, care a lansat posibilitatea ca Bechtel sa construiasca doar pana la Targu-Mures, iar restul tronsoanelor sa fie relicitate, Michael Mix a spus ca nu stie nimic despre acest lucru deoarece nu s-a discutat niciodata despre limitarea proiectului.