Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vinovati pentru seceta sunt, in opinia romanilor, cei care au taiat padurile

Vinovati pentru seceta sunt, in opinia romanilor, cei care au taiat padurile
74% din romani sunt de parere ca seceta care de care sufera Romania in acest an este deosebit de grava, majoritatea spunand ca vinovati sunt cei care au taiat padurile, dar numai 5% cred ca intreaga populatie trebuie sa se implice in combaterea efectelor secetei.

Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, 74% dintre persoanele intervievate considera ca seceta din acest an din Romania este foarte grava, 20% - grava, 3% - la fel de grava ca in alte veri, 0,1% - putin grava iar 0,4% - foarte putin grava.

Numai 32% dintre respondenti au spus ca au avut in acest an probleme din cauza caniculei, in timp ce 68% au raspuns negativ. Dintre cei care au admis ca au avut probleme din cauza caniculei, majoritatea - 71% - a invocat probleme de sanatate, 35% s-au referit la culturile agricole afectate de canicula, 10% au spus ca le-a secat fantana, 8% s-au plans de penele de energie electrica, iar 7% au spus ca nu au putut lucra terenul agricol.

Intrebati care autoritatea ar trebui sa ia cele mai multe masuri pentru combaterea efectelor secetei, majoritatea respondentilor arata spre Guvern (43%), 16% au indicat autoritatile locale, 8% - Ministerul Agriculturii. Doar 5% dintre respondenti considera ca intreaga populatie ar trebui sa se implice in combaterea efectelor secetei, iar 4% dintre acestia l-au mentionat chiar pe Dumnezeu.

In ceea ce priveste persoanele care se fac vinovate de seceta din Romania, 36% dintre respondenti i-au indicat pe cei care au taiat padurile, 21% - guvernantii care nu au intretinut sistemul de irigatii dupa 1990, iar cate 3% au nominalizat guvernul actual, respectiv autoritatile locale care nu au luat masuri de economisire a apei. in ceea ce priveste institutia care s-a achitat cel mai bine de obligatii in timpul caniculei, majoritatea - 39% - nu a stiut ce sa raspunda, iar 29% au spus ca niciuna. Totusi, dintre institutiile mentionate, cea mai apreciata este Ministerul Sanatatii - nominalizata de 8% dintre intervievati - 6% au spus ca autoritatile locale, iar cate 3% - medicii, respectiv Guvernul.

In ceea ce priveste masurile pe care trebuie sa le ia o persoana pentru a se proteja de canicula, respondentii au mentionat in principal consumul de lichide (90%), evitarea expunerii la soare la ora pranzului (63%), sa nu iasa din casa (38%), sa poarte palarii si sepci (34%) si sa poarte haine deschise la culoare (23%). Putini respondenti au indicat alimentatia - reducerea consumului de alcool, grasimi si cafea.

Majoritatea celor intervievati - 65% - a spus ca nu este de acord cu restrictionarea consumului de apa in timpul secetei, numai 30% fiind de acord cu aceasta masura.

Sondajul a fost realizat de Gallup in luna iulie, pe un esantion de 1151 de persoane cu varste de peste 18 ani.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 912 ori