Valeriu Tabara: Productie record de floarea soarelui

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:10
2047 citiri
Valeriu Tabara: Productie record de floarea soarelui

Productia Romaniei de floarea-soarelui este una record in 2011 si se apropie de doua milioane de tone, a declarat miercuri, intr-o conferinta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Niciodata nu am trecut de 1,3-1,4 milioane tone. Piata uleiului si a florii soarelui este una exceptionala pe plan international, iar pretul nu a scazut", a spus Tabara.

Ministrul Agriculturii a apreciat ca in 2011 a fost o combinatie de factori climatici fericita pentru agricultura, tehnici si finantare venita la timp, dar ca Romania are in continuare o "zona bolnava" in agricultura - gestionarea surselor de apa (viituri primavara, seceta vara si toamna), echilibrul nutritional al solului care va genera costuri suplimentare pentru producatori, eroziunea solului (sapte milioane de hectare cuprinse de acest fenomen).

Tabara a mentionat ca productia de rapita se cifreaza la 900.000 de tone in conditiile in care suprafata cultivata a scazut cu 150.000 hectare fata de anul trecut, iar productia de grau in 2011 a depasit opt milioane de tone, dar o cota de 20%-30% nu apare in evidenta. Productia de grau raportata este de 7,2 milioane tone.

Oficialul MADR a amintit si faptul ca agricultura aduce in Romania, in trimestrele trei si patru, fonduri europene de peste 1,2 miliarde euro si ca in primele noua luni din 2011 in domeniul agriculturii si in cel agroalimentar s-au dezvoltat peste 20.000 de agenti economici, mai mult decat dublu comparativ cu constructiile - 9.000 de agenti economici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru agriculturii, #productie record floarea soarelui Romania , #Ministerul Agriculturii