Tabara: Deciziile privind organismele modificate genetic, luate pe baze stiintifice

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 01:04
1587 citiri
Tabara: Deciziile privind organismele modificate genetic, luate pe baze stiintifice

Deciziile privind cultivarea organismelor modificate genetic vor fi luate pe baze stiintifice si dupa consultarea mai multor autoritati implicate in acest proces, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, dupa ce 73 de organizatii neguvernamentale l-au acuzat de conflict de interese, potrivit Mediafax. 

"In legatura cu deciziile privind cultivarea OMG mentionez ca, pe perioada mandatului meu, acestea vor fi luate pe baze stiintifice.

In elaborarea pozitiei sale privind OMG, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va examina fiecare caz in parte, pe baza unei analize de fond in cadrul careia vor fi luate in considerare atat aspectele tehnice si economice, cat si opinia stiintifica a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor privind evaluarea riscului asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului.

De asemenea, pozitia Romaniei va fi elaborata, ca si pana in prezent, in colaborare cu celelalte autoritati implicate: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Mediului si Padurilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului", afirma Tabara intr-un comunicat.

Valeriu Tabara s-ar afla in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic, afirma 73 de organizatii neguvernamentale, care cer demiterea demnitarului, sustinand ca acesta ar avea legaturi contractuale cu Monsanto, "cel mai mare producator de OMG".

"73 de ONG-uri din Romania isi exprima profunda ingrijorare fata de recenta re-numire a lui Valeriu Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii.

Motivul principal este acela ca Valeriu Tabara este in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic.

Va putea domnul Tabara sa reprezinte obiectiv interesele agricultorilor si consumatorilor romani, dat fiind stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto - cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG) din lume?", se arata intr-un comunicat al organizatiilor, remis luni agentiei MEDIAFAX.

ONG-urile ataseaza si link-ul catre un CV conform caruia Tabara a detinut functia de "director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Bancii Mondiale, firma MONSANTO".

Aceasta informatie nu se regaseste in CV-ul lui Valeriu Tabara de pe site-ul Camerei Deputatilor pentru legislatura 2008-2012 si nici in cel postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

In opinia ONG-urilor, Romania are o istorie nedemocratica legata de cultivarea OMG, in care Valeriu Tabara a jucat un rol esential prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, in acest sens organizatiile indicand sustinerile si interpelarile parlamentare ale demnitarului intre 2005 si 2006.

"De-a lungul intregii mele cariere de cadru didactic universitar, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara si de cercetator, am colaborat, printre altele, si cu Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

ISTIS este institutia abilitata sa testeze in scop stiintific, in conditii de camp - pe langa alte plante - si plante modificate genetic, pentru care companiile detinatoare ale dreptului de proprietate intelectuala au autorizatie pentru introducerea deliberata in mediu, in scop stiintific, emisa de Ministerul Mediului sau de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului incepand din anul 2008", a afirmat Tabara.

El a adaugat ca pentru activitatea stiintifica depusa in cadrul diferitelor proiecte la care a participat sau pe care le-a coordonat in ultima perioada nu a fost remunerat, cu exceptia proiectului MAKIS in derulare la cele patru universitati de stiinte agricole - Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi si Timisoara si a unui proiect sectorial de cercetare la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin, al carui obiect de activitate este obtinerea de soiuri de canepa dioica si cu continut scazut in tetrahidrocarbinol. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tabara, #organisme, #modificate, #genetic , #Ministerul Agriculturii