Sarbu:Penalitatile pentru intarzierea acordarii subventiilor aferente 2008 ar putea fi de 1 mil.euro

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 16:17
1108 citiri
Sarbu:Penalitatile pentru intarzierea acordarii subventiilor aferente 2008 ar putea fi de 1 mil.euro

Penalitatile pe care Romania le-ar putea primi pentru ca nu a finalizat in termen (n.r. 30 iunie) platile pe suprafata aferente anului 2008 ar putea fi de circa un milion de euro in conditiile in care APIA a achitat 92,56% din suma totala, a spus, miercuri, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, citat de NewsIn.

"In aceste trei luni (n.r. aprilie- iunie) s-a lucrat intens si s-a reusit achitarea unei parti importante din suma.

Penalizarea pentru anul acesta va fi de aproape un milion de euro", a spus ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu.

Comisia Europeana a calculat Romaniei penalitati de 13,9 milioane de euro pentru neachitarea in termen a platilor SAPS aferente anului 2007.

"Pe viitor nu vor mai fi intarzieri mari, doar deficiente mici pe care nu o sa le putem controla, lucruri marunte si atunci penalizarile nu vor mai fi mari", a adaugat Ilie Sarbu.

APIA a reusit sa achite 92,56%, adica 492 milioane euro, din subventiile pe suprafata aferente anului 2008, pana la data de 30 iunie, termen pana la care Comisia Europeana nu aplica penalitati.

Directorul general al APIA, Daniel Constantin, a spus ca institutia pe care o conduce isi propune sa finalizeze platile pe parcursul lunii iulie pentru a primi penalizarea cea mai mica.

Orice stat membru trebuie sa efectueze platile SAPS (107 euro/ha) aferente anului anterior pana la data de 30 iunie a anului in curs.

De la aceasta data, Comisia Europeana aplica penalitati. Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni si cu 70% pentru patru luni.

In plus, pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de catre Comisia Europeana (CE) se reduc cu 100%. 

#subventii, # APIA, # penalitati , #Ministerul Agriculturii