Romania ocupa locul 11 in Europa in ceea ce priveste procentul de impadurire al teritoriului

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 10:09
1748 citiri

Romania ocupa locul 11 in Europa in ceea ce priveste procentul de impadurire al teritoriului, in conditiile in care media europeana este de 32,4 la suta, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale /MAPDR/.

Padurile acopera circa 26,8 la suta din teritoriu, adica 6,390 milioane hectare /ha/ din totalul celor 23,839 milioane ha ale Romaniei.

Potrivit MAPDR, repartizarea padurilor pe forme de relief este neuniforma in Romania. Zona cea mai deficitara este cea de campie, doar 7 la suta din paduri situandu-se in aceasta zona, in timp ce 28 la suta se gasesc in zona de deal, iar 65 la suta in regiunea montana.

"Compararea procentului de impadurire al tarii noastre cu media europeana este nerelevanta, putand genera concluzii linistitoare, dar gresite, fara temei. In realitate, fata de specificitatea conditiilor naturale ale spatiului geografic al tarii noastre, data de frecventa hazardelor geomorfologic, hidrologic si climatic, la care se adauga agresivitatea fata de paduri a populatiei dar si coruptia, Romania este o tara europeana puternic subimpadurita, mai ales in zonele de campie si dealuri, unde deficitul de impadurire este considerabil", a declarat pentru Rompres Toke Istvan, secretar de stat pentru paduri in MAPDR.

Optimizarea procentului de impadurire pe tara, repartizat pe forme de relief, la 20 la suta in zona de campie, la 40 la suta in zona de coline si dealuri si la 65 la suta in zona de munte, reprezinta una dintre cele mai importante si mai dificile provocari pentru Romania, de care va depinde in mare masura stabilitatea in natura, progresul economic si pacea sociala, considera specialistii.

Avand in vedere suprafata mare de terenuri degradate inapte folosintelor agricole, strategia guvernamentala a sectorului silvic pe termen mediu isi propune sa atinga procentul mediu de impadurire al teritoriului european (32,4 la suta), iar strategia pe termen lung are ca obiectiv cresterea procentului de impadurire la nivel national de la nivelul de 26,8 la suta la 40 la suta, considerat optim pentru Romania.

Volumul fondului lemnos al tarii este de 1,34 miliarde metri cubi /mc/, iar volumul mediu de lemn pe hectarul de padure este de 218 mc, plasand Romania printre primele tari din Europa sub raportul acestui indicator de calitate a padurii. Media europeana a volumul mediu la hectar este de 147 mc.

Cresterea medie anuala a padurilor Romaniei este de 5,6 mc/an/ha, media europeana a cresterii medii anuale este de 4,4 mc/an/ha, iar posibilitatea anuala a padurilor Romaniei este de 21,3 milioane mc.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)