Recolta de grau, mult sub estimari

Miercuri, 11 August 2010, ora 19:09
1482 citiri
Recolta de grau, mult sub estimari

Recolta de grau a Romaniei va atinge in acest an 5,7 milioane de tone, peste nivelul de 5,2 milioane tone din 2009, dar cu mult sub estimarea initiala, de 6,7 milioane tone, din cauza inundatiilor, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Mediafax. 

Pana in prezent au fost recoltate 5,6 milioane de tone de grau de pe 98% din suprafetele cultivate. Un oficial al Ministerului Agriculturii a declarat ca a fost recoltat grau pe o suprafata de 2,01 milioane de hectare, cu un randament de 2,78 tone pe hectar, astfel incat productia va atinge in final 5,7 milioane tone.

Recoltarile din Transilvania se vor incheia probabil in aceasta saptamana si vor adauga la productie 100.000 de tone. "Putem spune ca avem datele finale. Mai sunt 40.000 de hectare de recoltat, iar productia va atinge probabil 5,7 milioane tone", a spus el.

Prognozele oficiale prevedeau initial un randament de 3,4 tone la hectar. Romania ar putea obtine circa trei milioane de tone de grau pentru panificatie, restul urmand sa fie trecut la categoria furaje, din cauza ploilor masive.

Fenomenele meteorologice extreme, respectiv seceta si ploile torentiale, au afectat recoltele principalilor producatori de cereale din zona Marii Negre, ceea ce a obligat majoritatea tarilor din regiune sa revizuiasca in scadere planurile de export.

Romania are un potential de export de circa 2,5 milioane tone de grau. In sezonul precedent, Romania a vandut in strainatate 2,3 milioane tone de grau, din care doua treimi in Spania, Italia, Irak si Siria.

Potrivit prognozelor meteo, seceta din Rusia, Ucraina si Kazahstan va continua cel putin insa o saptamana. Productia de cereale din Rusia ar putea fi de 60 de milioane de tone, cu aproape 40% sub cea din 2009, din cauza secetei.

In plus, lipsa precipitatiilor in urmatoarele zece zile poate pune in pericol si campania de insamantare a graului de iarna. In Ucraina, temperaturile s-ar putea mentine la un nivel extrem de ridicat cel putin in urmatoarele sapte zile.

Ministerul ucrainean al Agriculturii anticipeaza ca recolta de grau din acest an ar putea scadea cu 19%, la 17 milioane tone, de la 20,9 milioane tone in 2009. Analistii considera ca seceta ar putea afecta si alte culturi, precum cea de porumb.

In Kazahstan, seceta va reduce productia de cereale cu circa 35%, la 13,5 milioane tone, comparativ cu nivelul record de 20,8 milioane tone atins in 2009, dar cantitatea va fi doar usor sub media ultimelor cativa ani.

Ploile produse in iulie in Bulgaria au intarziat activitatile de recoltare a graului, iar estimarile de productie au fost reduse de la patru milioane tone la 3,6-3,7 milioane tone.

Dupa recoltarea a 93,5% din suprafetele cultivate cu grau, productia a ajuns la 3,56 milioane tone, potrivit datelor Ministerului bulgar al Agriculturii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#estimari, #grau, #inundatii, #recolta , #Ministerul Agriculturii