Radulescu ( MADR): Vom avea ce manca, nu vom avea cu ce cumpara

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:50
1729 citiri
Radulescu ( MADR): Vom avea ce manca, nu vom avea cu ce cumpara

"Romania nu va avea niciodata o criza alimentara reala, ci una indusa. Vom avea ce manca dar nu vom avea cu ce cumpara. Trebuie sa cream posibilitati pentru a creste veniturile populatiei pentru a-si permite sa cumpere produse mai scumpe in aceasta competitivitate de preturi in care intra cu alte tari in care veniturile sunt mult mai mari", a declarat Adrian Radulescu pentru Bloombiz.ro.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, pe producatorii romani nu trebuie sa-i incurajeze Ministerul ci piata.

In opinia acestuia, preturile de pe piata corelate  cu subventiile pe care producatorii le primesc, nu fac decat sa nasca dorinta de a castiga din agricultura.

"Credeti ca nu merita sa investiti 50.000 de euro la un proiect de 100.000 de euro nerambursabil? Sunt bani pe care daca ai  lucra ca si salariat i-ai strange aproape intr-o viata", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.

De asemenea, Veronica Toncea, presedinta Presedinte Fondul de Garantare a Creditului Rural, spune ca cei care apeleaza la fondul de credit rural vor putea obtine mai usor un credit ca acestia preiau 80% din riscul de creditare al bancii.

Potrivit acesteia, in primele 4 luni ale anului 2011 comparativ cu 2010, numarul beneficiarilor fondurilor europene care au obtinut garantia Fondului de Garantare a creditului Rural s-a dublat.

In opinia acesteia, principala modalitate prin care producatorii romani pot fi incurajati este acordarea ajutoarelor de stat si a creditului bancar necesar in completarea resurselor proprii pentru finantarea productiei.

"Marea majoritate a bancherilor si-au arata disponibilitatea de a finanta agricultura in masura in care ferma depaseste 100 de hectare. Practice, trebuie sa sprijinim asocierea si cresterea exploatatiilor astfel incat ele sa devina exploatatii economicecomerciale", a declarat Veronica Toncea pentru Bloombiz.ro.

Tot despre sursele de finantare a vorbit si Adrian Radulescu, care a amintit de Pilonul 1 si 2 din Politica agricola comuna. Astfel, din pilonul 1, exista subventii directe care se dau pe suprafata si pe cap de animal, ia pe pilonul 2 exista diferite investitii prin Programul National de Dezvoltare.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii este de parere ca producatorii romani nu vor face fata pietei fara o asociere cu alte persoane, pentru a-si face depozite si a livra la marii comercianti pe termen lung.

"Noi vom incerca prin PNDR sa dam durabilitate afacerilor si aici ma refer la depozite. Una este sa vand productia direct din lan si alta este sa o pot pastra si sa intru intr-un circuit de normalitate. Trebuie sa gasim o solutie la nivel european ca toate aceste costuri de productie sa nu se duca in pretul final", a declarat Valeriu Tabara pentru ziare.com.

Romania, intr-o criza alimentara "indusa"

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Romania nu va avea niciodata o criza alimentara reala, ci una indusa.

"Vom avea ce manca dar nu vom avea cu ce cumpara. Trebuie sa cream posibilitati pentru a creste veniturile populatiei pentru a-si permite sa cumpere produse mai scumpe in aceasta competitivitate de preturi in care intra cu alte tari in care veniturile sunt mult mai mari", a mai precizat Radulescu.

De aceeasi parere este si Veronica Toncea care a subliniat faptul ca ar trebui pus accentul pe produsele romanesti.

"Produsele romanesti nu sunt foarte scumpe. Daca toate produsele din import ar fi fiscalizate asa cum este productia romaneasca, preturile ar fi apropiate. Trebuie sa tinem seama ca suntem romani, ca avem nevoie de produse romanesti si ca trebuie sa avem grija de sanatatea noastra", a mai precizat Toncea.

Referitor la produsele aduse din import, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, pentru ziare.com, ca in Romania intra foarte usor importurile, mai ales din tarile terte fata de UE.

"Noi avem relatii comerciale si chiar de liber schimb cu anumite facilitati create pentru anumite zone, dar de acolo pana a aduce produse slabe calitativ pe piata, chiar daca ele au un aspect foarte frumos, este o cale lunga si sunt alte institutii care ar trebui sa-si faca datoria", a precizat Tabara.

Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
După o vară cu temperaturi record, care au afectat agricultura românească, deja în declin din cauza lipsei furajelor și a prețurilor cerealelor ucrainene, au ieșit gradual la iveală alte...
În ce direcție se îndreaptă prețurile alimentelor în România: „Au fost semnale de alarmă. Seceta a avut un impact foarte mare”
În ce direcție se îndreaptă prețurile alimentelor în România: „Au fost semnale de alarmă. Seceta a avut un impact foarte mare”
Prețurile la alimente au atins un nou prag în țara noastră. Indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, acest lucru intrând...
#afaceri, #agricultura, #criza alimentara, #depozite, #ferma, #ministerul agriculturii, #ministrul agriculturii, #politica agricola comuna, #preturi, #preturi alimente, #producatori, #producatori agricoli, #produse romanesti, #venituri populatie , #Ministerul Agriculturii

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  9. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  10. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!