Productia de vin va creste cu 10% in 2009

Joi, 20 August 2009, ora 11:28
852 citiri

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale estimeaza pentru 2009 o productie de vinuri cu denumire de origine controlata de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult fata de anul trecut. 

"Preconizam o crestere a productiei de vin datorita faptului ca in acest an avem conditii climatice favorabile culturii vitei de vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor si acumularea unei cantitati ridicate in zaharuri", a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu.

Romania a exportat in primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri de vin, cu 8% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand cantitatea exportata a fost de 6.100 hectolitri.

De asemenea, valoarea vinului exportat in primele cinci luni ale anului in curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai putin fata de valoarea totala din aceeasi perioada a anului trecut. Principalele tari in care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania si China.

De asemenea, cantitatea de vin importata in primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).

Principalele tari din care s-a realizat importul sunt Franta, Italia, Ungaria si Spania.

Potrivit MAPDR, scaderea exportului si a importului de vinuri este determinata de reducerea cererii de vinuri pe piata externa si interna, ca urmare a crizei economice.

Suprafata de vita-de-vie autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata s-a diminuat in anul 2008 cu 15% fata de anul precedent, din cauza inlocuirii vitei batrane cu vita tanara, prin programul de reconversie/restructurare.

#vin, #productie, #minister, #agricultura , #Ministerul Agriculturii