Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii romani de legume-fructe vor ajutor de la UE, pe fondul embargoului impus de Rusia

Producatorii romani de legume-fructe vor ajutor de la UE, pe fondul embargoului impus de Rusia


Producatorii romani de legume si fructe cer Ministerului Agriculturii sa notifice Comisia Europeana cu privire la pierderile pe care acestia le inregistreaza in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, a declarat, luni, Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, intr-o conferinta de presa.

Acesta a afirmat ca producatorii de legume si fructe se afla in imposibilitatea de a mai valorifica productia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate initial pietei rusesti si care, in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, au luat calea pietei romanesti blocand astfel comertul intern si intracomunitar pentru operatorii romani.

Potrivit sursei citate, zeci de tiruri sunt intoarse din Federatia Rusa spre tarile UE, iar o parte vor lua calea pietei de desfacere din Romania.

Aurel Tanase a mai spus ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa demareze urgent procesul de evaluare a pagubelor pe care le vor inregistra producatorii de legume si fructe, astfel incat pana vineri sa fie finalizat acest proces.

"Noi nu cerem de la minister (MADR n.r.) pentru ca suntem convinsi ca nu au, exista si alte probleme in Romania, nu numai ale noastre. Noi cerem ca masurile compensatorii care se vor aplica pentru tarile Comunitatii Europene, pentru Olanda, pentru Franta, Grecia si pentru Italia sa fie aplicate si in Romania. Noi nu suntem paria", a spus Barbu Valentin, presedinte al Asociatiei de Pomicultura din Romania.

Acesta a mentionat ca o alta problema o reprezinta situatia fermelor care au accesat fonduri UE si au in derulare proiecte, iar pentru acestea exista o serie de cerinte privind performanta economica.

Producatorii de legume - fructe au declarat ca in prezent nu se pot face estimari exacte cu privire la pierderile pe care le vor inregistra, desi Aurel Tanase a avansat sume de sute de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile de productie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1936 ori