Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii de pesticide cer o pasuire dupa aderare

Producatorii de pesticide cer o pasuire dupa aderare

Producatorii si distribuitorii de produse de pesticide solicita o perioada de tranzitie dupa integrarea in UE pentru utilizarea stocurilor prin consum si nu prin eliminarea lor prin incinerare sau depozitare.'Substantele care trebuie retrase odata cu integrarea Romaniei in UE sunt produse utilizate de 40-50 de ani in agricultura romaneasca si nu este normal ca stocurile actuale detinute de producatori, distribuitori si fermieri sa fie declarate deseuri si sa fie supuse incinerarii sau depozitarii', a declarat, luni, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse de Uz Fitosanitar (APPUF), Claudiu Crangus.

Reprezentantii APPUF au solicitat o perioada de tranzitie pentru utilizarea stocurilor de pesticide, dupa integrare, de pana la 18 luni, tinand cont de faptul ca nu s-a solicitat retragerea din cauza toxicitatii, ci datorita faptului ca nu au mai fost sustinute de marile companii producatoare.

Marimea stocurilor vehiculate - mii de tone de produse de uz fitosanitar - nu a fost confirmata nici de conducerea asociatiei si nici de Ministerul Agriculturii, cel care ar trebui sa detina o astfel de situatie si sa negocieze o eventuala perioada de tranzitie pentru utilizarea acestora in agricultura. De asemenea, reprezentantii asociatiei au cerut revizuirea unei ordonante cu privire la tarifele de omologare a produselor de protectie a plantelor, precum si cuantumul acestora.

'Daca in prezent producatorii platesc pentru omologarea unui produs circa 640 de euro plus inca 120 euro pentru fiecare cultura, dupa integrare costurile omologarii unui produs cu trei substante active omologate pentru 6 culturi poate ajunge la 14.000 de euro', a spus Crangus.

Potrivit datelor APPUF, piata produselor fitosanitare si de protectie a plantelor din Romania se ridica la 120 milioane euro, circa 30-35 la suta reprezentand valoarea productiei autohtone.

Pe piata sunt comercializate circa 122 de astfel de produse fitosanitare si de protectie a plantelor din care 48 sunt marci inregistrate.

Investitiile realizate in ultimii trei ani de cei sapte membri ai APPUF in vederea furnizarii unor produse corespunzatoare standardelor europene se ridica la 10 milioane euro, la care se mai adauga inca un milion de euro investitiile legate de cercetare, testare, omologare si certificarea produselor dar si pentru calificarea fortei de munca.

APPUF a fost infiintata in anul 2003 si reuneste cele mai importante companii romanesti din domeniu. In portofoliul acestora se afla peste 120 de produse, o parte dintre ele fiind rezultatul unor cercetari proprii, multe dintre aceste produse fiind fabricate in colaborare cu companii multinationale din domeniu si satisfac in bune conditii cerintele majore ale protectiei culturilor agricole din Romania.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori