Organismele modificate genetic sunt interzise in Romania, din 1 ianuarie 2007

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:34
1049 citiri

Organismele modificate genetic sunt interzise in Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, potrivit cerintelor europene care interzic cultivarea si comercializarea tuturor organismelor modificate genetic pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Incepand de anul viitor, Romania se va alinia politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic si respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic, incepand cu 1 ianuarie 2007.

In acest sens, autoritatile din Romania au luat masuri pentru a incuraja cultivarea de soia conventionala prin acordarea de subventii de la bugetul de stat pentru extinderea acestor culturi. De asemenea, cultivatorii de soia modificata genetic sunt monitorizati pe parcursul intregului proces de productie, de la aprobarea cultivarii, pina la livrarea productiei obtinute cate procesare.

In Romania, exista aproximativ 1.100 cultivatori de soia modificata genetic, toti fiind autorizati. De asemenea, cele 118.000 hectare de teren pe care se cultiva soia modificata genetic sunt monitorizate de autoritati.

Monitorizarea cultivatorilor se face de catre un organism de inspectie aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si format din 47 de inspectori la nivel de judet si 326 de specialisti nominalizati la nivel local.

De la 1 ianuarie anul viitor, 12 soiuri de soia modificata genetic vor fi radiate din catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Cele 12 soiuri de soia modificata genetic care vor fi sterse din catalogul soiurilor, nu vor mai putea fi cultivate si comercializate dupa 1 ianuarie 2007, potrivit cerintelor Uniunii Europene (UE) in privinta organismelor modificate genetic. Din 1 ianuarie 2007, in Romania va fi interzisa cultivarea organismelor modificate genetic.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)