Ministerul Agriculturii vrea acreditarea firmelor de consultanta

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 17:10
2000 citiri
Ministerul Agriculturii vrea acreditarea firmelor de consultanta

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a dispus ca, pana la 17 ianuarie, Directia Generala de Dezvoltare Rurala (Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul MADR) sa elaboreze un sistem de acreditare a firmelor de consultanta care intocmesc proiecte finantabile prin FEADR, anunta NewsIn.

"Demersul are ca scop intarirea rolului consultantei in elaborarea de proiecte conforme, eligibile, finantabile si viabile economic. In urma analizelor efectuate in ultima perioada, s-a constatat ca multe din proiectele evaluate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) sunt de slaba calitate.

Acestea au probleme referitoare la dovedirea respectarii criteriilor de eligibilitate si a indeplinirii criteriilor de selectie", potrivit unui comunicat emis marti de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Reprezentantii ministerului spun ca, desi elaborarea documentatiei tehnice este o cheltuiala eligibila, consultantii nu au realizat o indrumare corecta a beneficiarilor, care ar fi condus la evitarea unor astfel de situatii.

"Printre aspectele nesatisfacatoare identificate se numara slaba fundamentare a studiilor de fezabilitate si a memoriilor justificative in ceea ce priveste necesitatea proiectului sau a unor achizitii din cadrul acestuia. Alte probleme intalnite sunt supradimensionarea atat din punct de vedere valoric, cat si al capacitatii de productie, slaba calitate tehnica a proiectelor, cash-flow nerealist, etc", se mai arata in comunicat.

De asemenea, oficialii MADR afirma ca existenta unui sistem de acreditare a firmelor de consultanta care intocmesc astfel de proiecte se impune, in conditiile in care calitatea slaba a proiectelor derulate prin PNDR poate afecta implementarea Programului si poate conduce la o risipa a fondurilor publice alocate dezvoltarii agriculturii si spatiului rural.

#ministerul agriculturii, #firme, #consultanta, #acreditare , #Ministerul Agriculturii