MADR monitorizeaza transporturile de flori

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:58
1608 citiri
MADR monitorizeaza transporturile de flori

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat miercuri ca a informat Comisia Europeana, Ambasada Olandei si Serviciul Fitosanitar din Olanda asupra actiunii de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse de origine vegetala derulate incepand cu data de 17 septembrie 2011, potrivit Newsin. 

"In cazul in care rezultatele analizelor de laborator vor evidentia prezenta anumitor organisme de carantina, autoritatile fitosanitare teritoriale vor aplica una sau mai multe dintre masurile oficiale, in caz contrar marfa va putea fi comercializata, urmand ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia Nationala Fitosanitara sa informeze de indata autoritatea fitosanitara din Olanda si Comisia cu privire la cele constatate si la masurile pe care le-a luat", se arata intr-un comunicat al MADR.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii mai informeaza ca Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza prin Garda Financiara inca din anul 2008 o actiune de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse cu risc fiscal mare (carne, legume, zahar, fructe, flori etc., precum si produse utilizate in constructii).

"Din informatiile furnizate de reprezentantii Garzii Financiare rezulta faptul ca periodic se efectueaza confiscari/indisponibilizari semnificative de bunuri din categoria celor sus mentionate pentru deficiente de natura fiscala", potrivit comunicatului.

Actiunile de monitorizare se efectueaza in regim 24 ore/24 in punctele de trecere a frontierei de stat cu tari membre UE, Garda Financiara utilizand aplicatia informatica Trafic Control. De la inceputul anului si pana in prezent au fost confiscate cca. 150 tiruri, precizeaza MADR.

"In data de 17 septembrie 2011, Garda Financiara a solicitat participarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin autoritatea fitosanitara la actiunea de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse.

Avand in vedere existenta unor transporturi cu marfuri de origine vegetala, autoritatea fitosanitara si-a derulat activitatea in baza prevederilor art. 12 din Directiva Consiliului 2000/29/CE transpusa in legislatia nationala prin Hotararea Guvernului nr.563/2007", se mai arata in comunicat.

Potrivit MADR, in cazul primului transport, interceptat de Garda Financiara Ilfov, marfa a fost confiscata de aceasta, deoarece destinatarul nu era inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului si nici la Registrul Operatorilor Intracomunitari, iar din punct de vedere fitosanitar s-a constatat lipsa pasaportului fitosanitar (bulbi de lalele, narcise si zambile).

Masura care urmeaza a fi aplicata este distrugerea bulbilor. Acest transport interceptat a fost notificat in baza de date comunitara EUROPHYT prin notificarea nr. RO/PD/2011/123, precizeaza comunicatul.

In cazul altor 10 transporturi indisponibilizate in trei puncte de trecere a frontierei (Varsand, Nadlac, Bors), din materialul destinat plantarii si plante la ghiveci au fost prelevate probe de catre inspectorii fitosanitari intrucat, la controalele vizuale de rutina, s-au observat simptome, potrivit reprezentantilor MADR.

Probele au fost expediate la Laboratorul Central Fitosanitar (LCF), in vederea efectuarii analizelor complexe de laborator. Inspectorii fitosanitari au intocmit documentul "Fisa de inspectie de monitorizare" pe care au specificat ca "marfa nu se va comercializa pana la primirea rezultatelor analizelor de laborator", fara sa dispuna alte masuri, mai informeaza Ministerul Agriculturii.

Potrivit MADR, originea marfurilor din care s-au prelevat probe pana la aceasta data este Olanda. 

#minister agricultura, #transport flori, #olanda , #Ministerul Agriculturii