Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MADR: Exporturile de carne de porc in Elvetia, interzise "dintr-o eroare regretabila"

MADR: Exporturile de carne de porc in Elvetia, interzise "dintr-o eroare regretabila"


Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au intervenit pe langa autoritatile elvetiene de la Berna si oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situatiei privind presupusa interdictie introdusa de Elvetia la importul carnii de porc din Romania, context in care autoritatile din Tara Cantoanelor au confirmat eroarea produsa din cauza confuziei intre pesta porcina africana, recent detectata in Polonia si Lituania, si pesta porcina clasica.

"Dintr-o eroare regretabila, Agentia Telegrafica Elvetiana (ATS) a emis un comunicat privind interdictia mentionata, preluat de mass-media, inclusiv din Romania. Din pacate, ATS in comunicare a confundat pesta porcina africana, recent detectata in Polonia si Lituania cu pesta porcina, rezultand astfel ca, in acest context, s-ar interzice importul de carne de porc si produse din acesta si din Romania. In urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificarii situatiei, pe langa autoritatile elvetiene de la Berna si de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat ca eroarea s-a produs in contextul in care Elvetia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 - act ce stabileste conditiile in care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate inca libere de pesta porcina clasica (inclusiv RO), pot exporta in Elvetia", se arata intr-un comunicat al MADR.

Acest act legislativ a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restrictiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcina africana. Potrivit sursei citate, autoritatile veterinare din Elvetia au confirmat ca pentru exportul de carne de porc si produse din aceasta provenite din Romania se impun aceleasi reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv porcinele si carnea de porc sa provina de la fermele comerciale care respecta conditiile de biosecuritate, asa cum sunt precizate in art. 4 al Deciziei 2013/764.

"In fapt, aceasta Decizie este baza legala care a permis Romaniei, dupa 7 ani de la aderare, sa poata comercializa carne de porc pe piata europeana si pe pietele terte", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, autoritatile veterinare elvetiene au solicitat ATS sa retraga comunicatul privind interdictia importului de carne de porc si produse din acesta din Romania.

Elvetia a interzis importul de porci vii si carne de porc din mai multe tari europene

In data de 9 iulie, Elvetia a anuntat ca interzice importul de porci vii si orice fel de carne de porc provenind din mai multe tari europene unde au fost depistate de curand cazuri de febra porcina africana. In acest context erau vizate si importurile din Bulgaria si Romania, precum si cele din anumite regiuni din Croatia si Letonia, au precizat autoritatile sanitare elvetiene.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reactionat in aceeasi zi, afirmand ca Romania nu se confrunta cu pesta porcina africana si nici cu pesta porcina clasica.

"Autoritatile elvetiene nu au facut altceva decat sa anunte implementarea, prin acte normative nationale, a legislatiei europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. In consecinta, comertul continua in aceleasi conditii, Elvetia respectand prevederile stabilite de legislatia europeana. Comertul cu carne de porc si produse produse din carne de porc provenite din Romania este permis in Elvetia, asa cum este permis pe intreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea conditiilor stipulate in Decizia CE nr. 764/2013", afirma reprezentantii ANSVSA.

Conform Autoritatii, comertul comunitar cu porcii vii din Romania nu este deocamdata permis in tarile UE, iar institutia ia toate masurile necesare pentru a indeplini cerintele necesare pentru deblocarea si a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA a subliniat ca Romania nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia in anul 2013 si nici in acest an.

Romania nu s-a confruntat niciodata cu virusul pestei porcine africane, care poate provoca pagube economice importante, desi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit fata de cel al pestei porcine clasice pentru ca morbiditatea si mortalitatea in randul animalelor este mult mai mare si poate ajunge pana la 100%, dar mai ales pentru ca nu exista metode specifice de prevenire.

Specialistii Autoritatii mentioneaza ca transmiterea virusului care produce boala se face atat prin porcii domestici, daca virsul pleaca din exploatatii contaminate, cat si prin porcii mistreti. Mai exista si un alt vector de transmitere, o capusa specifica porcului, dar aceasta nu este prezenta pe teritoriul Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2768 ori