MADR: Agricultorii trebuie sa-si deschida singuri magazine

Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:30
1795 citiri
MADR: Agricultorii trebuie sa-si deschida singuri magazine

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) Adrian Radulescu a declarat, joi, la Cluj, ca agricultorii trebuie sa se uneasca si sa deschida singuri mici magazine in care sa isi comercializeze produsele, informeaza Mediafax.

Radulescu a declarat, intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu fermierii clujeni, ca agricultorii trebuie sa se uneasca si sa isi comercializeze singuri produsele.

"Supermarketurile gasesc intotdeauna o strategie. Se spune ca nu au voie sa ceara nu stiu ce taxa si ele fac un contract de colaborare, deci nu mai este taxa, este colaborare. Supermarketurile sunt foarte puternice si, din pacate, nu exista alternativa, decat daca agricultorii inteleg ca trebuie sa isi construiasca impreuna minimarketuri in care sa gasim produsele lor si care usor-usor sa fie o alternativa ca pret si ca mod de desfacere", a spus Radulescu.

Secretarul de stat a explicat ca unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdata este ca nu au educatie economica, fiecare agricultor crezand ca este cel mai destept si ca poate sa vanda singur, dar cel mai dezastruos este ca nu au incredere unii in altii.

"Atunci cand se intalnesc trei-patru-cinci si unul vine cu o propunere toti il banuiesc. Si mergand de la aceasta mentalitate nenorocita nu putem sa ii apropiem de nicio forma", a spus Radulescu.

Secretarul de stat a aratat ca, de saptamana viitoare, vor intra in linie dreapta alegerile pentru camerele agricole, pentru ca in luna mai ele sa fie functionale.

"Camerele vor fi o institutie a agricultorului. In camerele agricole vor fi alegeri asa cum se aleg primarii, alegeri la nivel zonal, regional, judetean", a spus Radulescu.

In ceea ce priveste atributiile camerelor, acestea nu vor prelua din atributiile directiilor agricole, ci vor avea rolul de a intermedia intre agricultor si institutiile statului.

"Pentru ca era o interactiune intre ceea ce inseamna reprezentantul statului si agricultor. Si fiecare il trata pe agricultor in functie de dimensiunea lui, de cultura lui, sau de pozitia lui economica. Acum agricultorul se va adresa camerei agricole pentru cererile de subventie, pentru orice forma de sprijin, pentru formare profesionala", a spus Radulescu.

La randul sau, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Mircea Ciurea, a declarat ca fermierii trebuie sa stie ce doresc si sa isi aleaga oameni reprezentativi in conducerea camerelor agricole, pentru a-si putea promova ideile si a-si apara interesele.

"Camerele agricole devin un fel de minister al Agriculturii in teritoriu. Tot ce tine de cadastru, de organizare, specializare, consultanta agricola, totul se transfera la ele. Fermierii au mai usor acces la informatie, bineinteles daca stiu ce doresc si isi vor promova oamenii", a spus Ciurea.

Peste 50 de fermieri clujeni s-au intalnit, joi, cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu, la Institutul pentru Stiintele Vietii din Universitatea de Stiinte Agricole Medicina Veterinara (USAMV), unde au discutat despre subventiile pentru diferite tipuri de investitii agricole, idei de afaceri si de investitii.

#agricultori, #prduse, #ministerul agriculturii , #Ministerul Agriculturii

Curs valutar

1 EUR = 4.9754 RON

-0.0012

1 USD = 4.5966 RON

0.0101
  1. O fostă bază militară din sudul României va deveni un mare aeroport civil. Proiectul costă 400 de milioane de euro VIDEO
  2. Sfârșitul bulei? Cei 7 Magnifici tehnologici au ajuns să tragă în jos bursa americană
  3. Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
  4. Avertismentul unui economist: ”România este o destinație nefrecventabilă de turiștii străini”. Bulgaria atrage de 6 ori mai mulți
  5. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român
  6. Sebastian Burduja declară război ONG-urilor de protecție a mediului. Vrea ca toate companiile naționale energetice să ceară în instanță daune maxime
  7. Cea mai valoroasă companie din UE. Gigantul IT cu care Europa iese la înaintare, creștere puternică pe bursă în ultimul an
  8. Un economist propune tăierea celor mai multe dări către stat: ”Taxa pe stâlp este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii”
  9. Președinta Băncii Centrale Europene a vorbit, pentru prima dată, despre costul războiul economic cu SUA
  10. Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”