Irimescu: Suprafata cultivata cu tutun a scazut la 1.100 hectare in 2013

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 14:00
2617 citiri
Irimescu: Suprafata cultivata cu tutun a scazut la 1.100 hectare in 2013

Distrugerea procesarii primare a tutunului in Romania a dus la scaderea suprafetei cultivate cu aceasta cultura de la 35.000 de hectare inainte de 1989, la numai 1.100 hectare in 2013 si la o productie de circa 1.600 de tone, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la Conferinta Nationala a Cultivatorilor de Tutun.

"Romania avea in trecut, inainte de 1989, o cultura de 35.000 de hectare si aceasta s-a redus la 1.100 hectare in 2013, iar cauzele sunt multiple. Una dintre ele este legata de faptul ca sustinerea financiara putea fi mai mare, si aici noi, ca minister, trebuie sa ne facem autocritica, desi nu cred ca mai ajuta la ceva, dar si faptul ca nu am reusit cu nimic sa-i sustinem la Bruxelles pe producatorii romani. Cred ca distrugerea partii de procesare primara a tutunului a contribuit mai mult la reducerea productiei in Romania decat normele europene", a spus Irimescu.

In opinia oficialului MADR, directiva UE de a interzice utilizarea a doua soiuri de tutun, Oriental si Burley, care nu pot fi procesate fara a adauga anumite ingrediente speciale, nu va ajuta la reducerea consumului de tutun ci " va indeparta productia europeana de tutun de pe esichierul mondial", in conditiile in care 80% din tutunul produs in Uniunea Europeana este Oriental sau Burley.

"Credem ca directiva UE nu ajuta la reducerea consumului de tutun ci doar va indeparta productia europeana de tutun de pe esichierul mondial. Romania este pe locul 10, pe ultimul loc al producatorilor de tutun din Uniunea Europeana. Pe primul loc se situeaza Italia cu 40.000 de tone, urmata de Polonia, Grecia, Spania si Bulgaria", a mai spus acesta.

Reducerea sprijinului european, cauza a declinului productiei de tutun

Achim Irimescu a subliniat ca reducerea sprijinului european acordat pe tona de tutun si deciziile procesatorilor din Romania de a importa tutun brut reprezinta cauzele principale ale declinului productiei de tutun in Romania.

"Din pacate in vremea negocierii cotelor de tutun era un sprijin european de 7.000 de euro pe tona, dar s-a redus substantial la circa 1.000 de euro pe tona. De asemenea, la privatizarea Regiei Tutunul Romanesc s-a decis continuarea procesarii productiei primare, dar din pacate nu s-a continuat si aceasta procesare a disparut, iar cultivatorii au fost nevoiti sa vanda procesatorilor unguri. Procesatorii romani au preferat sa importe tutun brut in defavoarea productiei autohtone, motivand slaba calitate a celui intern. Practic, calitatea tutunului este data de seminte si de tehnologia folosita. Din pacate, nici in momentul de fata productia interna nu este utilizata de cei trei mari procesatori din Romania, desi tigarile ocupa in general una din cele trei pozitii in exporturile Romaniei din produse agroalimentare", a adaugat Achim Irimescu.

Potrivit Asociatiei Organizatiei Profesionale pe Filiera Tutun, un procent de 80% din tutunul produs in Uniunea Europeana ar putea sa fie interzis conform prevederilor propuse in noua Directiva a Comisiei Europene pentru ca reprezinta soiuri Oriental sau Burley. Aceste soiuri de tutun nu pot fi procesate fara a adauga anumite ingrediente speciale, iar in ultima vreme s-a vorbit mult doar despre interzicerea tigaretelor mentolate, iar exemplele de ingrediente aditionale s-au redus doar la mentol. Pentru procesarea tutunului celui mai popular in UE, Burley, care se regaseste in amestecul de tutun recunoscut ca 'american blend', se folosesc ingrediente suplimentare, iar interzicerea ingredientelor duce, implicit, la interzicerea unui amestec care in tara noastra este preferat de 90% dintre fumatori.

Pentru acoperirea cererii de tutun Oriental si Burley, exista zeci de mii de ferme in Polonia, Italia, Spania, Franta si Bulgaria, cu o recolta de tutun in valoare anuala de 560 milioane de euro in UE.

La nivelul Romaniei, daca interzicerea tigaretelor mentolate si a celor slim ar duce la pierderea a 19.000 de locuri de munca, asa cum arata un studiu Roland Berger, interzicerea a 90% din piata de tigarete are consecinte devastatoare, atat in randul fermierilor cultivatori de tutun, cat si al micilor detailisti.

Directiva UE prevede diminuarea atractivitatii produselor din tutun prin afisarea unor avertismente cu riscurile pentru sanatate care sa ocupe 75% din suprafata pachetului. De asemenea, proiectul prevede interdictia de a utiliza arome in produsele din tutun, ceea ce ar duce la eliminarea segmentului mentol, dar propune si interzicerea tigaretelor slim si a 'reclamelor inselatoare', precum mentiunea 'light'. Deocamdata decizia la nivelul UE nu a fost luata.

Achim Irimescu a participat miercuri la prima Conferinta Nationala a cultivatorilor de tutun, organizata de Asociatia Organizatia Profesionala pe Filiera Tutun, unde au participat si reprezentanti din tarile din sud-estul Europei.

#suprafa a cultivata tutun, #tutun Romania, #ministerul agriculturii, #hectare tutun Romania , #Ministerul Agriculturii