Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Dunare vor inota sturioni cu cipurile guvernului

In Dunare vor inota sturioni cu cipurile guvernului
Apele Dunarii vor fi repopulate cu 100.000 de exemplare de specii de sturion amenintate de disparitie, moruni, nisetri si pastrugi, a caror evolutie va fi monitorizata cu ajutorul cipurilor pe o perioada de doi ani, pana ajung la varsta reproducerii, a anuntat miercuri ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.Executivul a decis sa aloce, prin bugetul ministerului, suma de 3,5 milioane de lei pentru achizitionarea, marcarea si monitorizarea pestilor. Din program fac parte, de asemenea, amenajarea pe fluviu a spatiilor prielnice pentru reproducerea sturionilor si interzicerea constructiilor care le-ar putea afecta mediul natural.

In 2005, captura sturionilor a fost interzisa pe o perioada de 10 ani din cauza diminuarii numarului de exemplare. Braconajul in vederea comercializarii caviarului, deteriorarea conditiilor de mediu si bararea fluviilor au dus la incetarea reproducerii pestilor pe cale naturala.

'Doar morunul se mai reproduce pe cale naturala, celelalte specii, din cauza stresului, a traficului pe Dunare, nu se mai reproduc natural', a spus Flutur.

El a precizat ca 'Romania este printre putinele tari care mai au sturioni, deosebit de valorosi din punct de vedere economic datorita caviarului pe care il produc, dar nu a stiut sa isi valorifice pana acum fondul piscicol'.

Programul regional de repopulare cu puiet de sturion a Dunarii inferioare si a zonei de nord-vest a Marii Negre, adoptat de ministerul agriculturii, se desfasoara in colaborare cu Bulgaria, Serbia si Ucraina.

Conform lui Flutur, ministerul planuieste, de asemenea, repopularea Bistritei cu lostrite.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 974 ori