Graul, mai ieftin cu 20%. Urmeaza pretul painii?

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 15:18
1269 citiri
Graul, mai ieftin cu 20%. Urmeaza pretul painii?

Producatorii agricoli autohtoni sustin ca pretul graului a scazut anul acesta in medie cu 20%, comparativ cu 2008, pe fondul crizei si scaderii puterii de cumparare, insa nu se asteapta la o scadere a pretului painii, din cauza nivelului ridicat al comertului nefiscalizat din acest sector, informeaza NewsIn.

Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) Viorel Matei a declarat, pentru NewsIn, ca pretul graului este in aceasta toamna cu 17,5-23% mai mic, pe fondul scaderii puterii de cumparare cauzata de criza economica, comparativ cu alte tari din Europa.

"Se cunoaste lipsa de finantare a sectorului, in special pe segmentele de depozitare si prelucrare. Astfel, producatorul agricol, neavand capacitati de depozitare si neputand sa-si prelucreze singur graul, il vinde chiar de pe camp, fara a mai negocia, la preturi sub costul de productie. Cei care reusesc totusi sa isi plaseze productia intr-un depozit, ar vrea sa vanda, insa criza economica instalata la noi a dus la scaderea veniturilor si implicit la scaderea puterii de cumparare, si atunci raman cu productia nevanduta", a explicat presedintele FNPAR, Viorel Matei.

Potrivit lui Matei, anul acesta producatorii vand graul cu 40-42 de bani pe kilogram, comparativ cu 47-52 bani pe kilogram, in toamna anului trecut. In plus, acesta a adaugat ca, in prezent, in piata se dezvolta un nou fenomen: procesatorii cumparand doar productia necesara pentru doua-trei luni, evitand sa faca stocuri.

Viorel Matei a mai spus ca in ceea ce priveste patrunderea pe pietele externe, producatorii intampina dificultati din cauza diferentelor de pret fata de graul din alte tari, care este mai ieftin.

"Cu toate ca graul din Romania are un pret sub costul de productie, un pret mic, el nu poate concura cu preturile din alte tari pe pietele externe, pentru ca producatorii din aceste state pot vinde produsul cu un pret mai scazut, acoperind diferenta din subventii si din facilitatile de ordin financiar pe care le au la exporturi", a mai spus Matei.

De asemenea, Marcel Cucu, membru al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a declarat pentru NewsIn ca in aceasta toamna producatorii agricoli vand sub pretul de productie din cauza accesului greu in depozite.

Astfel, potrivit acestuia, pretul graului este in medie cu 29% mai scazut in 2009, comparativ cu pretul din 2008, respectiv intre 35-43 de bani pe kilogram fata de 55 bani pe kilogram in anul 2008.

"Piata graului a devenit una nerentabila pentru producatori, pretul scazand mult fata de anul trecut. Acestia nu mai au puterea de a negocia, fiind pusi mereu in situatia de a-si vinde produsele imediat dupa recoltare. Exista un cartel al marilor depozitari privati si fermierilor le este greu sa intre in aceste depozite", a spus Cucu.

Pe de alta parte, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) Aurel Popescu a declarat pentru NewsIn ca graul s-a scumpit anul acesta cu circa 16%, de la 42 de bani pe kilogram in 2008, la 50 de bani pe kilogram in acest an, adaugand insa ca acesta evolutie nu va duce la scumpirea painii.

"E un pret mai bun pentru producatori anul acesta, comparativ cu 2008, pentru ca anul trecut a fost oferta mare si automat pretul a fost mai mic. Anul acesta se cumpara grau cu 500 lei tona, in timp ce anul trecut era 420 lei. Cu toate acestea, pretul painii nu va creste in aceasta toamna, deoarece s-a scumpit deja in primavara si prin pretul actual se acopera costurile de productie", a explicat Popescu.

Presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan a declarat pentru NewsIn ca, in mod normal, scaderea pretului materiei prime ar trebui sa duca la ieftinirea painii, insa in Romania acest efect nu se intampla din cauza comertului nefiscalizat din sectorul de panificatie care depaseste 70%.

"Intr-o economie normala, scaderea pretului la grau duce clar la scaderea pretului painii cu aproximativ 7-8%, insa la noi, unde piata neagra depaseste 70%, iar marile firme din piata cumpara nefiscalizat, nu ne putem astepta la nicio reducere a pretului la paine sau la produsele de panificatie", a spus Stefan.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), productia de grau din acest an este cu circa 28% mai mica decat cea obtinuta in anul 2008, respectiv circa 5,2 milioane tone, comparativ cu 7.3 milioane tone in anul precedent.

De asemenea, seceta din aceasta vara a afectat 2.593.130 hectare dintre care 1.038.683 hectare sunt culturi de grau, secara si triticale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#producatori agricoli , #Ministerul Agriculturii