Fermierii si exportatorii cer despagubiri pentru castraveti

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 16:58
1053 citiri
Fermierii si exportatorii cer despagubiri pentru castraveti

Cultivatorii si exportatorii de castraveti vor cere despagubiri, conform Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, relateaza NewsIn. 
 

"In prezent se discuta procedurile care trebuie urmate ?i se cauta solutii pentru despagubirea producatorilor de castraveti ?i exportatorilor romani afectati. Luni voi analiza concluziile comisiei intrunite astazi (sambata, n.r.). Vom cauta solutii pentru rezolvarea situatiei producatorilor mai ales in ceea ce prive?te recuperarea pierderilor ?i obtinerea unei compensari europene. Noi ne dorim ca aceasta despagubire sa fie una justa, nu speculativa", a precizat Tabara.

Ministrul Agriculturii ?i Dezvoltarii Rurale (MADR) a adaugat ca se incearca gasirea unor surse de la bugetul de stat pentru despagubirea producatorilor de castraveti ?i a exportatorilor, pana la primirea compensarilor din partea Comisiei Europene.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli".

Peste 1.700 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Epidemia de E.coli a facut pana in prezent 18 victime, inregistrandu-se 18 morti in Germania si unul in Suedia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua. Testele genetice preliminare arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa.

Initial, s-a crezut ca epidemia de E.coli a fost provocata de castraveti bio importati din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzatii.
 

#bacterie ecoli, #castraveti ecoli, #legume ecoli , #Ministerul Agriculturii