A murit gospodarul roman. Satenii refuza fermele familiale, chiar daca finantarea e mura-n gura

Joi, 01 August 2013, ora 08:02
6398 citiri
A murit gospodarul roman. Satenii refuza fermele familiale, chiar daca finantarea e mura-n gura

Ministerul Agriculturii a anuntat prelungirea termenului pentru depunerea proiectelor pentru fermele familiale pana la mijlocul lunii august. Fermierii romani nu s-au inghesuit sa ia 50.000 de euro din fonduri europene, desi autoritatile le-au "pus pe tava" toate instrumentele necesare: proiecte tip sau credite pentru prefinantare.

Sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Masurii 121 referitoare la modernizarea exploatatiilor agricole a fost prelungita pana la jumatatea lunii august, potrivit anuntului publicat pe pagina principala a portalului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Practic, fermierii romani putea sa aleaga unul din proiectele tip pe care le punea Ministerul la dispozitie si sa il depuna la APDRP pentru a obtine finantarea din fonduri europene de 50.000 de euro.

Bugetul pentru aceasta sesiune de depunere este de 50 de milioane de euro, adica doar 1.000 de proiecte ar fi primiti finantarea. Daca nu ar fi avut partea de co-finantare intrucat un asemenea proiect putea sa ajunga si la 125.000 de euro, MADR a pus la dispozitia fermierilor un fond de microcreditare.

Totusi, fermierii romani nu s-au lasat convinsi de proiectul "de suflet" al ministrului Daniel Constantin. Practic, programul a fost prelungit cu alte doua saptamani pentru ca nu au fost alocali banii, desi depunerea proiectelor a inceput in luna iunie si era vorba doar de 1.000 de proiecte.

De ce nu s-au inghesuit fermierii romani la "fermele familiale"

Jucatorii din piata contactati de Business24 au explicat ca proiectul are din start foarte multe minusuri legate de procedura si principii de aplicare.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu crede ca banii din fonduri nerambursali sunt putini pentru dotarea unei ferme familiale. In plus, el crede ca exista foarte multe semne de intrebare cu privire la legislatia justificativa.

"Cei de la minister nu au reusit sa definitiveze inca ce inseamna ferma familiala, ce dimensiuni are ferma familiala si la ce dimeniuni poate ajunge aceasta. Nu poti conditiona nivelul la care poate sa ajunga un fermier", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful LAPAR Romania.

In plus, Baciu subliniaza si faptul ca principiul de la care a plecat ministerul este unul gresit, in conditiile in care se doreste in Romania comasarea terenurilor agricole si trecerea la o agricultura performanta.

"Acest experiment cu fermele familiale se producea acum 50 de ani in Franta. Acum francezii depun eforturi substantiale de a distruge aceste ferme pentru a forma ferme de mari dimensiuni", a adaugat Baciu.

Sociolog: Anii de colectivizare si-au lasat amprenta

De cealalta parte, sociologul Mircea Kivu crede ca anii de colectivizare au "ucis spiritual gospodaresc al fermierilor romani", care nu se lasa atat de usor de convins de ofertele ministerului de resort.

"Este o clasa care a disparut, cea a tarilor romani. Pana se va reface, va mai dura ceva timp, si nu se stie daca se mai reface. Ar putea sa existe niste politici de stimulare a pregatirii pentru agricultura. Trebuie niste politici clare. Este limpede ca nu a existat o politica clara pentru dezvoltarea acestui domeniu", a explicat pentru Business24 sociologul Mircea Kivu.

Ce este ferma familiala

Autoritatile vor sa ii "indemne" pe fermierii sa se asocieze si sa produca mai mult decat au nevoie pentru consum. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei.

"Subzistenta inseamna 1-2 capete unde sigur laptele se foloseste doar in familie, fermele de familie vor sa iasa cu acesti fermieri de 1-2 capete si sa le duca la 20 sa vina si sa produca pentru piata. Asta este ceea ce vrem sa facem," a declarat ministrul Agriculturii Daniel Costantin intr-un interviu acordat Business24.

Proiectele tip scrise pentru fermieri

- Fermele de legume in camp - maxim 2 ha,

- Fermele de legume in spaṭii protejate - maxim 1.000 m2;

- Livezi de pomi si arbusti fructiferi - maxim 5 ha;

- Fermele de vaci destinata producṭiei de lapte (max 20 capete);

- Fermele pentru cresterea pasarilor - gaini ouatoare (max 4000 capete);

- Fermele de creṣtere ṣi ingraṣare porci - Ferma in circuit inchis (max. 100 capete).

Criterii minime obligatorii de indeplinit

- proiectul trebuie sa respecte conformitatea cu obiectivul general al Masurii si cu cel putin unul dintre obiectivele specifice;

- proiectul sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole la data darii in exploatare a investitiei;

- beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie sa dovedeasca o pregatire profesionala, in raport cu proiectul;

- beneficiarul trebuie sa prezinte Memoriul Justificativ sau Studiul de Fezabilitate;

- beneficiarul trebuie sa declare ca asigura cofinantarea investitiei;

- Beneficiarul trebuie sa prezinte dovada ca a facut demersurile pentru a obtine toate avizele si acordurile conform legislatiei in vigoare din domeniul: sanitar-veterinar, sanitar, fitosanitar si de mediu, necesare realizarii investitiei in cadrul proiectului.

#ferma familiala, #proiect ferme familiale, #proiect ferma familiala , #Ministerul Agriculturii