Campania agricola de primavara, ingreunata de scumpirea motorinei

Luni, 15 Martie 2010, ora 00:06
1118 citiri
Campania agricola de primavara, ingreunata de scumpirea motorinei

Desfasurarea campaniei agricole de primavara este ingreunata de majorarea pretului la motorina cu pana la 30% si de neacordarea unor subventii destinate sectorului, fermierii asteptandu-se la reduceri importante al productiilor in acest an, a declarat pentru NewsIn presedintele LAPAR.

Astfel, costul mediu pentru infiintarea culturilor agricole de primavara ajunge la circa 2.000 lei pentru un hectar, dupa ce motorina s-a scumpit de la 2,9 lei pe litru la 3,8 lei pe litru, potrivit presedintelui Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicolae Sitaru.

"Fiind an de criza, preturile la input-uri s-au mentinut aproximativ la aceleasi valori ca si in anul 2009, insa s-a scumpit semnificativ motorina, care reprezinta pana la 8% din costul de infiintare a unui hectar. Astfel, acesta reprezinta principala problema in efectuarea activitatii agricole in primavara acestui an", a explicat Sitaru.

El a indicat ca o alta problema intampinata de fermieri este neacordarea unor subventii destinate sectorului, printre care cele aferente efectuarii activitatilor de irigare.

"Suntem afectati si de faptul ca irigatiile, cel putin in momentul acesta, nu mai sunt posibile, nefiind subventionate. In aceste conditii, costurile pentru aceasta activitate nu mai pot fi suportate de producatorii agricoli", a avertizat Sitaru.

"Desi am avut precipitatii pana acum, nu stim la ce sa ne asteptam la vara, pentru ca este posibil sa avem din nou mare nevoie de irigatii. In plus, sistemele pentru irigatii trebuie intotdeauna intretinute", a completat el. In aceste conditii, fermierii se asteapta la scaderea productiilor agricole din 2010.

"Neacordarea acestor ajutoare la timp pentru campania de primavara duce la neachitarea unor facturi, la efectuarea cu intarziere a unor plati, care atrag dupa ele dobanzi mari si care nu fac decat sa afecteze fermierii, precum si piata in general", a subliniat presedintele LAPAR.

"Daca aceste subventii nu vin la timp pentru campania de primavara, se va semana mai putin, se vor efectua tehnologii mai putine, iar in final productiile vor fi mai mici", a mai spus el. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in toamna lui 2009 au fost infiintate peste trei milioane de hectare de cereale, dintre care doua milioane de hectare cu grau si secara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricola, #campanie, #motorina, #primvara , #Ministerul Agriculturii