APIA a autorizat 96% din plata pe suprafata agricola

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 13:57
2471 citiri
APIA a autorizat 96% din plata pe suprafata agricola

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata 595 milioane euro, reprezentand 96% din fondurile europene destinate platilor pe suprafata si atinge astfel procentul necesar pentru a evita penalizarile date de Comisia Europeana pentru intarzierile la plata, relateaza NewsIn.

"Plata subventiilor europene la hectar trebuie facuta, in mod normal, pana la sfarsitul lunii iunie.

Azi avem autorizati la plata 595 milioane euro, adica 96% din bugetul comunitar alocat Romaniei pentru 2009.

Acesta este procentul ce trebuia atins pentru a nu fi percepute penalitati la plata", a declarat vineri ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru.

Suma de 595 milioane euro reprezinta 96% din suma de 619,8 milioane euro, sprijin din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) alocat Romaniei pentru platile pe suprafata in cadrul Campaniei SAPS 2009.

Ministrul spera totodata ca in iulie sa fie in masura sa platim celelalte plati pe suprafata din fonduri europene, de circa 259 milioane euro, "acestia fiind alti bani care vor intra in sectorul agricol", reprezentand sprijinul financiar pentru zonele montane defavorizate si platilor de agromediu.

Tot in cadrul schemelor/masurilor de sprijjin pe suprafata, APIA a autorizat suma de 258,8 milioane euro, aferenta Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul vegetal, potrivit unui comunicat emis vineri de APIA.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apia, # autorizatii, # suprafata, # agricola , #Ministerul Agriculturii