Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare 2001-2002: o bucata din patrimoniul SNIF trece in proprietate privata

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare 2001-2002: o bucata din patrimoniul SNIF trece in proprietate privata

Incepand din a doua jumatate a lunii noiembrie 2001, o parte din capitalul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va trece in proprietate privata, ca urmare a infiintarii a 36 de asociatii ale utilizatorilor de apa, Incepand din a doua jumatate a lunii noiembrie 2001, o parte din capitalul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va trece in proprietate privata, ca urmare a infiintarii a 36 de asociatii ale utilizatorilor de apa, in 11 judete.

Transferul de proprietate se va face gratis, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta 147/1999 si ale Legii 440/2001, prin ordin al Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Incheierea procesului de privatizare depinde de rapiditatea cu care se infiinteaza asociatiile utilizatorilor de apa.

Privatizarea este in curs de derulare si consta in transferul amenajarilor interioare de irigatii din administrarea SNIF catre asociatiile utilizatorilor de apa, juridic infiintate. "Este interesul nostru ca asociatiile sa intre in posesia patrimoniului, pentru a avea timp ca pana in anul 2002 sa invete cum sa-l utilizeze ", a declarat presei directorul SNIF Valentin Apostol.

Pentru anul 2001, bugetul societatii se ridica initial la 1.373 miliarde lei, din care 995 miliarde lei le reprezintau Subventiile (mai mici decat in 2000 in termeni reali).
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) a alocat 300 miliarde de lei pentru punerea in functiune a sistemelor de irigatii care sa asigure udarea a 900.000 hectare de teren agricol in acest an, ca si pentru desecare, drenaj si combaterea eroziunii solului.

SNIF incheiase pana in august inclusiv 2001 contracte cu utilizatorii de apa pentru irigarea a 725.000 hectare de teren agricol din cele 900.000 hectare de teren agricol pe care au fost amenajate sisteme de irigatii.
Din cauza ploilor abundente din lune iulie nu a fost necesara irigarea pe toata suprafata contractata, pana pe 2 august fiind udate numai 298.000 hectare de culturi. SNIF a avut de irigat in anul ce se incheie o suprafata de 513.731 ha.

Tarifele practicate de SNIF in 2001 au fost de maximum 330.000 de lei pentru 1000 metri cubi, la jumatate fata de preturile practicate in anul 2000.
Pentru irigarea de doua ori a unui hectar cu porumb costul a fost de aproximativ 500.000 de lei.

Bugetul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) a fost recent suplimentat cu 100 mld lei din Fondul de rezerva bugetara, la dispozitia Guvernului, pentru punerea in functiune a unei suprafete de 171.280 de hectare in trimestrul IV al anului 2001, astfel incat la 31.03.2002 sa poata fi declansata campania de irigatii.


Pe de alta parte, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare beneficiaza de un grant de 650.000 de dolari din partea Guvernului Japoniei si de 500.000 de dolari canadieni din partea Guvernului Canadei.
Banii vor fi folositi in primul rand pentru transformarea SNIF in Agentie Nationala, dar si pentru infiintarea asociatiilor utilizatorilor de apa.
Dupa indeplinirea acestor obiective, Banca Mondiala va acorda societatii un imprumut de 100 milioane de dolari, pentru reabilitarea unei suprafete de 55.000 de hectare in judetele Olt, Dolj si Galati.

Pentru derularea sumelor, in cadrul Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor (MAAP), a fost infiintata o Unitate de Management al Proiectului (UMP).
Directorul general al SNIF, Valentin Apostol, a declarat presei ca Agentia va avea ca singur obiect de activitate - livrarea apei - si va renunta la prestarea altor servicii.

"Reabilitarea inseamna marirea randamentului sistemului de irigatii pe doua cai.
Una dintre acestea vizeaza eliminarea pierderilor din canalele de irigatii, care in prezent sunt de aproximativ 50%.
Cea de-a doua cale consta in marirea randamentului agregatelor de pompare.
De asemenea va fi introdusa contorizarea apei folosite pentru irigatii",
a declarat Valentin Apostol.

Tot pentru reabilitarea sistemului de irigatii, concernul american ARIS este dispus sa ofere un credit de 220 milioane de dolari. Banii ar urma sa fie folositi pentru reabilitarea a 220.000 de hectare in judetele Constanta, Ialomita si Teleorman.
Suma include si achizitionarea de echipamente de irigat in valoare de 70 milioane de dolari. "Este un credit avantajos, pentru ca are o perioada de gratie de 4 ani, iar perioada de rambursare este de 10 ani, dupa perioada de gratie",
sustine directorul Apostol.

De asemenea, este in curs de aranjare un imprumut din partea Guvernului Olandei in valoare de 35 milioane de EURO, destinat achizitionarii de echipamente de irigat si reabilitarea statiilor de punere sub presiune.
Tot in etapa de discutii se afla si un imprumut in valoare de 50 milioane de dolari de la o banca turceasca, cu posibilitatea de a fi rambursat in produse si cu o perioada de gratie de 5 ani.

Odata contractate si derulate, aceste investitii ar putea diminua deficitul de echipament, care este de circa 15.000 de echipamente, raportat la o suprafata de 1 milion de hectare.
In septembrie anul curent au inceput discutiile cu un partener german pentru achizitionarea de echipamente pentru campania agricola din anul 2002. Acestea ar urma sa fie instalate pe 1,4 milioane hectare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1276 ori