MAAP are in 2002 o noua strategie de Subventionare a culturilor Agricole

Luni, 04 Martie 2002, ora 00:00
1007 citiri

Ministerul Agriculturii va pune din acest an in aplicare o noua strategie privind subventionarea culturilor agricole. Oficialii ministerului au anuntat adoptarea de catre Executiv a unora dintre actele normative necesare:
# o Ministerul Agriculturii va pune din acest an in aplicare o noua strategie privind subventionarea culturilor agricole. Oficialii ministerului au anuntat adoptarea de catre Executiv a unora dintre actele normative necesare:
# o hotarare de guvern pentru subventionarea achizitionarii de seminte si
# ordonanta de urgenta care prevede amanarea platii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru furnizorii de ingrasaminte chimice, pesticide, seminte.

Semintele - subventionate intre 20% si 50%: cea mai consistenta subventie va fi alocata pentru semintele de orez, sfecla de zahar, in fibra si canepa fibra si este de 50%, potrivit hotararii adoptate saptamana trecuta la Guvern privind nivelul maxim al reducerii pretului de cumparare a semintelor certificate din productia interna, provenite de la agenti economici autorizati si folosite la insamantari in campania agricola. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Ovidiu Natea, a declarat presei ca hotararea urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Pentru alte culturi, subventia este de:
# 40% pentru pomi ce urmeaza sa fie saditi, buturi de vie si legume de camp, de
# 35% pentru soia, de
# 31% pentru floarea-soarelui si fasole de camp, de
# 30% pentru cartofi, de
# 28% pentru porumb si de
# 20% pentru legume de sera si plante furajere.

Plata TVA pentru "input-uri" se va face dupa recoltare
"Furnizorii de input-uri, seminte, ingrasaminte, pesticide, plateau TVA in momentul facturarii. Conform ordonantei, plata se va face dupa incasarea banilor,
a explicat secretarul de stat Natea citat de cotidianul Adevarul.

Apa pentru irigatii - mai ieftina pentru asociatii. Asociatiile agricole vor plati 167.000 lei/1.000 mc de apa de irigatii, in timp ce pentru ceilalti utilizatori tariful va fi de 440.000 lei/1.000 mc, a anuntat directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF), Valentin Apostol.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a mai spus ca pana la 31 martie 2002 va fi pregatita cu sisteme de irigatii o suprafata de 1,1 milioane hectare de teren. Desi ministerul isi propusese sa pregateasca o suprafata de 14 milioane hectare de teren, directorul SNIF a explicat ca aceasta cifra nu va fi respectata din cauza deficitului de instalatii de udare.

In 2001, SNIF a primit de la bugetul de stat 887,7 miliarde lei pentru subventionarea intretinerii si repararii sistemelor de irigatii, iar pentru acest an este prevazuta o suma de 805 miliarde lei.