Legume 2002 - MAAP subventioneaza cultivatorii de legume

Luni, 04 Martie 2002, ora 00:00
1168 citiri

Statisticile Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) arata ca in anul 2001 in Romania a fost importata o cantitate record de legume in stare refrigerata sau proaspata, in valoare de aproape 28,9 milioane USD, iar v Statisticile Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) arata ca in anul 2001 in Romania a fost importata o cantitate record de legume in stare refrigerata sau proaspata, in valoare de aproape 28,9 milioane USD, iar valorea exporturilor a depasit 35,6 milioane USD.

La importuri, recordul l-au detinut
# tomatele (peste 5,9 milioane USD),
# ceapa (peste 4,8 milioane USD) si
# morcovii, napii, sfecla rosie pentru salata (peste 1,2 milioane USD pentru aproximativ 10 milioane de kilograme).

La Export, legumele romanesti cel mai bine vandute pe pietele externe au fost
# castravetii si castraveciorii in stare proaspata (peste 13,7 milioane de kilograme);
# cartofii (peste 9,7 milioane de kilograme),
# morcovii, napii si sfecla rosie - din care s-au vandut peste granita doar 25 de kilograme.

Tinand cont de situatia creata,
MAAP intentioneaza ca in primavara 2002 sa reduca importul de legume timpurii cu 20 de milioane de kilograme, prin acordarea de Subventii fermierilor autohtoni care cultiva legume de camp si de sera.

Legumele de camp care vor fi subventionate vor fi destinate consumului intern, iar cele de sera atat consumului intern, cat si exportului. Ajutorul acordat cultivatorilor va consta in:
# subventionarea preturilor de cumparare la seminte si material saditor (reducere de 40%),
# subventie directa pe tona de produs,
# sustinere indirecta pentru irigarea culturilor (consta in plata integrala a costului energiei pentru pomparea apei necesare; pentru legumele de camp se vor aloca 92 de miliarde de lei, iar pentru cele de sera un miliard de lei) si
# un ajutor financiar pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Studiile MAAP arata ca la ora actuala in tara noastra exista aproximativ 1325 hectare de sere, dintre care 400 sunt sere calde care produc tot anul, iar restul sunt sere reci care au un singur ciclu anual de productie.

Pentru legumele de camp suma alocata va fi de 15 miliarde de lei, iar pentru cele de sera (rasad) de 3 miliarde de lei. MAAP a anuntat ca subventiile in suma de 140 miliarde de lei vor fi acordate pentru 14 grupe de specii de legume de camp si 6 grupe de specii de legume de sera.
# la legumele de Camp, MAAP va sustine 600.000 tone cu suma de 173 de lei/kilogram, iar la
# legumele de Sera cantitatea subventionata va fi de 30.000 tone, cu suma de 2933 lei / kilogram.

MAAP a precizat ca aceste facilitati vor fi acordate doar producatorilor agricoli organizati in exploatatii agricole, dimensiunile prevazute fiind de
2 hectare de legume de camp,
0,5 hectare de sere si solarii.

Pentru a beneficia de un avans de 50% din subventii, producatorii vor fi obligati sa incheie Asigurari pentru riscuri de calamitate si contracte de valorificare a productiei, iar dupa comercializarea produselor sa achite si restul de 50%.