Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Rusiei la categoria "junk" (nerecomandata pentru investitii), pentru prima data intr-un deceniu, fiind acum mai dificil pentru Moscova sa se imprumute de la investitori, transmit BBC si Bloomberg.
Agentia a revizuit in scadere cu o treapta, la 'BB plus', cu perspectiva negativa, ratingul Rusiei, care este acum la acelasi nivel cu cel al Bulgariei si Indoneziei, transmite Agerpres.
'Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitata si perspectivele de crestere a economiei s-au inrautatit', se arata in comunicatul S&P.
Dupa anuntul agentiei de evaluare financiara, rubla a scazut cu 7,5% fata de dolar, cel mai redus nivel din ultimele sase saptamani. Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 46% fata de dolar.
Si agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody's au retrogradat luna aceasta Rusia la cel mai scazut rating din categoria 'investment grade', recomandat pentru investitii.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale rusesti cu scadenta in 2023 a urcat luni cu 0,39 puncte procentuale, la 7,04%, conform datelor Bloomberg.
Luna trecuta, Banca Centrala a Rusiei a majorat dobanda de politica monetara, de la 10,5% la 17%, in conditiile in care, in ultima perioada, rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale.
Analistii considera ca majorarea ratei dobanzii la 17% este o masura disperata, dar avertizeaza ca situatia s-ar putea inrautati. Rata ridicata a dobanzii incetineste ritmul de crestere al economiei ruse, care se afla in pragul recesiunii.
Pretul titeiului a scazut cu peste 50% fata de iunie 2014, pe fondul excesului de oferta si al cererii modeste. Recent, Banca Mondiala a avertizat ca statele exportatoare de titei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul pretului la titei. Banca Mondiala estimeaza ca PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta si va creste cu doar 0,1% anul viitor.