Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat

Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat


Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.

Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.

Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.

Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata.

Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.

Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.

Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si au recomandat Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil, declara Korodi Attila.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) afirma, in replica la declaratiile lui Korodi Attila privind analiza juridica ce ar impune oprirea evaluarii proiectului, ca legea spune ca analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

Ministerul Mediului a cerut un audit judiciar pentru a decide o eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza certificatul de urbanism si alte acte ale proiectului au fost declarate nule.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1646 ori