Romania si China, in fata unui acord pentru investitii in agricultura si exporturi

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:45
2278 citiri
Romania si China, in fata unui acord pentru investitii in agricultura si exporturi

Romania ar putea incheia, in luna octombrie, un acord cu China referitor la investitiile care ar putea fi sustinute de partea chineza in agricultura romaneasca si reactivarea exporturilor de carne de porc.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania se vor intalni, miercuri, cu cei au Ministerului Apelor din China pentru a semna un prim acord.

In luna octombrie, o delegatie chineza formata din responsabili la nivel national pe partea de control si inspectii va veni in Romania pentru a incheia un acord privind investitiile viitoare in tara noastra, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

China vrea sa achizitioneze din Romania material genetic de reproductie de la taurine, carne de porc si de pasare, miere, vinuri rosii, lana de oaie si piei de animale.

Exporturile catre China vor avea ca obiect produsele finite

"Chinezii sunt mari consumatori de carne de porc si pasare, singurul amendament al lor pe acest tip de exporturi fiind legat de trasabilitatea produsului din punct de vedere al epizootiilor. Au trimis un chestionar care trebuie completat de Autoritatea Veterinara din Romania in perspectiva exportului carnii de porc. De asemenea, chinezii vor majorarea exporturilor de miere din Romania, de la o valoare de 100.000 de euro la 500.000 de euro", a precizat Botanoiu.

Sistemul de irigatii din Romania ar putea fi imbunatatit prin investitii chineze

Statul chinez este interesat si de implementarea unor investitii in sistemul de irigatie din Romania.

Autoritatile romane au prezentat Chinei oportunitati privind derularea unor proiecte in sistemele de irigatii aferente Canalului Siret Baragan si acumularilor de apa din zona Crisurilor, Mures, Jiu si Olt.

Reprezentatul MADR a precizat ca Romania trebuie sa intareasca exporturile de produse procesare cu valoare adaugata, mai ales pe anumite piete unde activa in urma cu 20 de ani.

Romania este in discutii avansate cu Turcia in legatura cu deschiderea pietei pentru producatorii romani de carne de oaie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China investitii Romania, #Romania acord China, #proiecte China Romania, #investitii sistem irigatii Romania , #Investitii economice