Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O solutie pentru oamenii de afaceri din Romania: Sa se mute in Bulgaria

O solutie pentru oamenii de afaceri din Romania: Sa se mute in Bulgaria


Sute de intreprinzatori greci si-au mutat afacerile in statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele si asigurarile sociale din ce in ce mai mari si pana la lipsa de securitate sociala si economica.

"Mai deschidem o cafenea, sunt coplesit", declara Yannis Zois, cetaten grec in varsta de 46 de ani, coborand de pe bicicleta in fata localului aglomerat de pe o strada comerciala din centrul orasului Sofia.

Barbatul, originar din insula Corfu din Marea Adriatica, si-a deschis prima cafenea la Sofia in urma cu trei ani. Acum are deja trei.

Zois face parte dintre sutele de mici intreprinzatori greci care s-au refugiat in Bulgaria de la inceputul crizei.

"Am profitat de aceasta nisa in loc sa plec la Atena, o jungla unde in domeniul meu sunt in stare sa se manance unii pe altii", explica acesta.

De profesie inginer electronist, Zois are afaceri in domeniul cafenelelor in Grecia, Italia si Germania de 15 ani, lasand fratilor sai administrarea firmei de distributie din Corfu.

"Eforturile mele se contrentreaza acum aici", continua el avansand ideea intoarcerii in Grecia, intrucat "in prezent este mai sigur aici", chiar daca, in opinia lui "nimic nu mai este sigur in Europa".

Circa 3.800 de intreprinderi grecesti au fost inregistrate fiscal in Bulgaria din 2011, fata de 2.100 in anul precedent, potrivit Agentiei guvernamentale de resort.
Inainte de criza insa, nu erau decat cateva sute.

"Interesul lor este de legat de impozitele si asigurarea sociala mai reduse si stabilitatea economiei", explica aceasta.

In Bulgaria, impozitul este de zece la suta pentru intreprinzatori, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru inregistrarea unei intreprinderi este simbolic - un euro - iar mana de lucru nu este nici pe departe atat de scumpa ca in Grecia.

"Chiar si firmele fara probleme speciale prefera sa se mute din cauza lipsei de securitate in Grecia", explica Christos Mouroutis, antreprenor in domeniul imobiliar si al energiei regenerabile.

Prezent in Bulgaria de 13 ani, acesta gestioneaza active in valoare de 250 de milioane de euro, fiind solicitat adesea pentru consultanta de intreprinzatori greci care intentioneaza sa isi mute afacerile in Bulgaria.

"Unii isi muta afacerile numai pe hartie pentru a-si reduce impozitele, altii vin cu totul, in special in sectorul informatic", explica acesta.

"In ceea ce priveste industria, relocarea necesita mai mult timp. Intreprinderile sunt mult mai prudente in lipsa lichiditatilor", adauga el.

Zois, care are circa 50 de angajati in cele trei cafenele, este la randul sau contactat de antreprenori care vor sa isi inregistreze afacerile in Bulgaria.

In Grecia "impozitele sunt mari si nu inceteaza sa creasca. Daca le platiti, vi se va cere si mai mult", precizeaza el.

Prudent in ceea ce priveste proiectele sale de viitor, el recunoaste ca Bulgaria nu este tara ideala pentru investitii: prea multa birocratie, dar nu si la fel de multi salariati motivati.

Grecia este in mod traditional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este detinut de bancile grecesti. Dupa o scadere simtitoare in 2009, Bulgaria a reusit in 2010 si 2011 sa readuca exporturile catre Grecia la nivelul de dinainte de criza, de 1,5 miliarde de euro.
Anual, un milion de turisti greci vin in Bulgaria.

De altfel, din ce in ce mai multi cetateni greci profita de ratele dobanzilor la depozitele bancare pentru a-si plasa economiile din Bulgaria, potrivit Ministerului bulgar de Finante.

Desi criza din Grecia le aduce anumite avantaje, bulgarii urmaresc adesea ingrijorati evolutia situatiei in statul vecin.

"Profiturile pe care le-am putea atrage sunt infime fata de avalansa de efecte nedorite (pe care le-ar provoca) cadera Greciei", precizeaza fostul ministru al Economiei, Traicio Traikov, in prezent director al unui centru de reflectie in domeniul economiei.

Desi empatizeaza cu protestatarii greci, jumatate dintre bulgari se tem ca aceasta criza din Grecia s-ar putea extinde in tara lor, potrivit unui sondaj Gallup realizat in iunie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1321 ori