Ministrul Economiei vrea Silicon Valley la Cluj. Ce presupune proiectul

Joi, 02 August 2012, ora 14:44
1519 citiri
Ministrul Economiei vrea Silicon Valley la Cluj. Ce presupune proiectul

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) intentioneaza sa realizeze un nou pol de crestere la Cluj, concentrat pe cercetare, inovatie si servicii IT, care va ingloba firme IT, dupa modelul Silicon Valley.

Acest pol de crestere va avea doua componente, una fizica si una virtuala, si urmeaza modele similare dezvoltate la Skolkovo si in Luxembourg, mentioneaza Ministerul Economiei.

Componenta fizica urmareste crearea infrastructurii necesare - transport, cladiri, utilitati - pentru ca firmele din cadrul acestui cluster sa poata functiona in cadrul aceleiasi platforme, asigurand posibilitatile crescute de colaborare.

Componenta de ordin virtual se bazeaza pe realizarea unei structuri intra-net, care sa usureze schimbul de informatii si colaborarea pe proiecte comune ale membrilor clusterului.

Primul factor de crestere il reprezinta companiile mici si mijlocii de IT din zona, a caror activitate a adus Clujul intre primele trei orase din Romania din punctul de vedere al veniturilor generate de IT si pe primul loc din punct de vedere al veniturilor aduse din export, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Al doilea factor de crestere il constituie proximitatea unora dintre cele mai mari universitati din Romania - institutii precum Universitatea Tehnica si Universitatea Babes Bolyai - al caror numar mare de studenti pot sa constituie baza pentru resursele umane necesare la dezvoltarea acestui cluster.

Al treilea factor de crestere va fi, conform Ministerului Economiei, sprijinul oferit de statul roman, care a definit o serie de instrumente prin care vor fi sustinute aceste noi initiative de crestere economica.

Totodata, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri colaboreaza cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la elaborarea unei scheme de ajutor pentru structurile de afaceri, care va acoperi atat nevoile de tip infrastructura, prin acoperirea de cheltuieli necesare transportului, utilitatilor si constructiei fizice, cat si pe cele de achizitie de know-how, dotare cu aparatura si training.

Printre instrumentele create de stat pentru sustinerea acestei initiative se numara si cele legislative. Astfel, noua Lege a IMM-urilor, aflata in avizare, prevede o serie de facilitati pentru firmele care fac cercetare si inovare, si de care vor beneficia si membrii acestui cluster.

Lucian Isar explica beneficiile noii legi a IMM-urilor

Prin polul de crestere de la Cluj se va crea un set de companii care va oferi servicii IT cu accent pe export si va aduce un efect de multiplicare sporit in plan economic cu influente pozitive la nivelul intregii societati.

#pol crestere Cluj, #Ministerul Economiei poli crestere, #IMM Cluj, #componente pol crestere Cluj , #Investitii economice