Isar: Israelul poate avea un rol important in Romania prin aportul sau tehnologic

Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:59
1373 citiri
Isar: Israelul poate avea un rol important in Romania prin aportul sau tehnologic

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, considera ca impactul israelian in economia romaneasca ar trebui sa se concentreze mai ales pe aportul de tehnologie in parteneriate public-privat.

"Cred ca partea israeliana poate sa ne ajute fenomenal de mult. Pana acum (investitorii israelieni) au fost mai degraba prezenti in zona de real estate, dar noi consideram ca valoarea ajutorului sau impactul israelian in economia romaneasca ar trebui sa se concentreze pe alte dimensiuni, in sensul in care pot sa vina cu aport de tehnologie, pot sa vina cu aport de know-how exact pe zonele astea de parteneriat public-privat, poli de crestere", a declarat ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, intr-un interviu acordat corespondentului RRA in Israel.

Acesta a adaugat ca, israelienii "au foarte multa experienta in fonduri de private equity si venture capital, in diferite structuri de investitii care nu sunt foarte dezvoltate in Romania si de care avem nevoie".

In legatura cu cei opt mari poli de crestere, Lucian Isar a mentionat "un proiect similar Silicon Valley-ului" in zona Clujului, un parc aeronautic la Brasov, "o dezvoltare a Portului Constanta similara dezvoltarii din zona Rotterdam". Astfel, portul Constanta poate sa devina poarta estica de intrare in Europa.

Referindu-se la alte posibilitati pe care investitorii straini le au, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a amintit proiectul pan-european privind dezvoltarea cursului Dunarii, care va lega Marea Neagra de Marea Nordului prin intermediul Dunarii si partea germana a Rinului.

"Sunt foarte multe proiecte, avem un alt proiect de hub regional in zona Iasiului, care are patru componente - o parte de transport si logistica, o parte spitaliceasca si de industrie farma, o parte similara cu un proiect din Singapore, se numeste Biopolis, un proiect de cercetare - de la nanotehnologie pana la polimeri, in conlucrare cu universitatile din Iasi, precum si o zona industriala si de parc tehnologic", a afirmat Lucian Isar.

Acesta a mai sustinut ca, in urmatoarea perioada, investitiile straine pentru Europa vor fi dirijate cu precadere catre Romania, date fiind o serie de avantaje competitive pe care tara le are.

Lucian Isar a efectuat, in perioada 10-11 iulie 2012, o vizita oficiala in Statul Israel, unul din cei mai importanti parteneri ai Romaniei in zona Orientului Mijlociu.

#romania investitii, #colaborare Romania Israel, #parteneriate Romania Israel , #Investitii economice