Cretu aproba programul transfrontalier Interreg de 258 milioane de euro pentru Romania si Bulgaria

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 14:01
1493 citiri
Cretu aproba programul transfrontalier Interreg de 258 milioane de euro pentru Romania si Bulgaria
Foto: romania-insider.com

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a aprobat, vineri, noul program transfrontalier Interreg in valoare de 258,5 de milioane de euro pentru Romania si Bulgaria, obiectivul programului fiind imbunatatirea conditiilor de viata si de studiu in 15 regiuni de frontiera.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, programul transfrontalier Interreg, aprobat, vineri, de comisarul Corina Cretu, "va imbunatati conditiile de viata, de studiu si de munca in cele 15 regiuni de frontiera din Romania si Bulgaria, sporindu-le astfel atractivitatea atat pentru turisti, cat si pentru investitori".

Valoarea totala a investitiilor din cadrul programului se ridica la 258,5 de milioane de euro, contributia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), fiind de 215,7 milioane de euro.

Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va avea cinci prioritati: o regiune bine conectata, verde, sigura, eficienta si o regiune incluziva cu mana de lucru calificata.

Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg sunt Constanta, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinti si Olt din Romania si Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra si Dobrich din Bulgaria.

Printre rezultatele preconizate de Comisie in urma derularii programului se numara imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare si Marea Neagra in zona transfrontaliera, crearea unui nou model de utilizare durabila a patrimoniului natural si cultural din zona transfrontaliera, sporirea capacitatii de prevenire si gestionare a riscurilor de dezastre in zona transfrontaliera.

Totodata, CE vizeaza integrarea zonei transfrontaliere din punctul de vedere al ocuparii si mobilitatii fortei de munca si imbunatatirea relatiilor de cooperare si a eficientei institutiilor publice din zona transfrontaliera.

"Locuitorii acestor regiuni de frontiera din Romania si Bulgaria vor beneficia in mod direct de programul pe care l-am adoptat astazi. Aceste regiuni constituie o zona a Europei unde buna colaborare si incercarea de a rezolva problemele comune sunt esentiale. Zona ofera, de asemenea, oportunitati considerabile datorita proximitatii cu fluviul Dunarea si cu Marea Neagra", a declarat comisarul european Corina Cretu.

#programul transfrontalier Interreg, #Corina Cretu program Romania , #Investitii economice