Ce interese financiare are Israelul in Romania

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 14:16
1688 citiri
Ce interese financiare are Israelul in Romania

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, s-a intalnit marti cu ministrul industriei, comertului si muncii din Israel, Shalom Simhon, discutiile vizand cadrul investitional din Romania si oportunitatile de investitii existente in prezent, a anuntat miercuri MECMA.

O delegatie MECMA condusa de Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, se afla in perioada 10 - 11 iulie intr-o vizita in Israel, unde se intalneste cu oficialitati israeliene, precum si cu firme si fonduri de investitii de referinta din aceasta tara.

In cadrul discutiei cu Shalom Simhon, partile au evidentiat faptul ca schimburile comerciale bilaterale nu sunt inca la nivelul posibilitatilor reale ale celor doua economii si ca sunt inca multe oportunitati neexplorate.

Demnitarul roman a prezentat cadrul investitional din Romania, oportunitatile de investitii existente in prezent, accentuand asupra faptului tara noastra este una dintre cele mai favorabile destinatii in Europa pentru investitorii straini, accentuand asupra stabilitatii economice a tarii, potentialului de crestere in anii urmatori, resurselor naturale si umane, politicilor de dezvoltare preconizate de guvern etc.

"Partea romana a subliniat din nou interesul de a identifica si coopera cu parteneri israelieni in domeniul energiei, chimiei si sectorului minier, facand referire la proiectele aprobate, care sunt in coordonarea ministerului", se spune in comunicatul MECMA.

Cooperarea in domeniul clusterelor inovative a constituit un alt subiect unde partea romana a solicitat sprijin pentru identificarea unor parteneri israelieni interesati.

Cooperarea in domeniul petrolului si gazelor naturale a fost mentionata, de asemenea, de delegatia romana, desi acest sector este coordonat de Ministerul Energiei si Resurselor de Apa.

S-a convenit urmarirea celor discutate de cei doi demnitari in vederea acordarii sprijinului pentru identificarea unor oportunitati concrete, care sa conduca la implicarea societatilor israeliene in proiectele prezentate de ministrul Lucian Isar.

A fost totodata lansata invitatia de a vizita Romania ministrului israelian, care a acceptat efectuarea acesteia in perioada urmatoare.

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale romano-israeliene

In anul 2011, schimburile comerciale bilaterale romano-israeliene s-au ridicat la 362,1 milioane dolari, din care export 194,3 milioane dolari (scadere 3,3%), iar import 167,8 milioane dolari (scadere cu 19,2%). Balanta comerciala a fost pozitiva, 26,5 milioane USD, pentru prima data din 2002.

In primele patru luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-a ridicat la 152,0 milioane de dolari, cu 29,5% mai mult decat in perioada similara din 2011, din care exportul romanesc a fost de 105,5 milioane de olari (crestere de 67,2% ), iar importul din Israel a fost de 46,5 milioane de dolari (scadere cu 17,1%). Balanta comerciala a fost pozitiva: 59,0 milioane de dolari.

Structura exportului in Israel, in anul 2011 , a fost urmatoarea: produse din lemn - 16,0%, metale si produse din metal - 14,2%, masini si echipamente industriale - 13,7%, produse vegetale (in special cereale si seminte) - 13,2%, produse minerale - 11,3%, mijloace de transport si componente - 9,5 %, produse alimentare - 7,2%; instrumente optice - 3,9%, produse din mase plastice si cauciuc - 3,5%, etc.

Structura importului din Israel, anul 2011 a fost urmatoarea: produse chimice si farmaceutice - 32,5%, masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora - 19,2%, produse minerale - 15,8%, produse optice si materiale foto - 7,6%, produse din metal (6,7%), produse din mase plastice -6,1%, produse alimentare - 6,1% etc.

Pana in prezent, investitiile directe ale firmelor israeliene in Romania, potrivit datelor din evidenta ONRC, insumeaza la 31 martie 2012, 67,4 milioane de dolari, reprezentand capital social subscris la 6312 societati comerciale cu capital israelian, pozitionand statul Israel pe locul 32 in clasamentul investitiilor straine directe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Israel Romania, #discutii Israel Romania investitii, #investitii romania, #Israel Romania , #Investitii economice