Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala ne da bani pentru canalizare

Banca Mondiala ne da bani pentru canalizare

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat, joi, un nou imprumut pentru Romania in valoare de 106,2 milioane euro, pentru Proiectul pentru Servicii Municipale.Proiectul va ajuta Romania sa indeplineasca cerintele directivelor UE referitoare la mediul inconjurator in domeniul alimentarii cu apa si canalizarii, prin pregatirea unei serii de proiecte pentru 11 judete, pentru a fi finantate de catre Uniunea Europeana si pentru dezvoltarea infrastructurii in municipiile Bucuresti si Arad.

Se asteapta ca Romania sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si se estimeaza ca totalul costurilor pentru a aduce serviciile de alimentare cu apa si canalizare la nivelul standardelor UE se va ridica la aproximativ 15 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2018.

Aceste costuri se refera in principal la extinderea retelei de alimentare cu apa, dezvoltarea retelelor de canalizare si construirea unor statii pentru tratarea apelor reziduale.

Pe langa aceste investitii economia va trebui sa suporte costuri de operare si de intretinere si costuri de investitii pentru reabilitarea infrastructurii existente. Pentru folosirea fondurilor structurale si de coeziune de la UE cat mai eficient Proiectul pentru Servicii Municipale va oferi servicii de consultanta pentru pregatirea proiectelor cu finantare de la UE in 11 judete selectate, inclusiv studii de fezabilitate si intocmirea dosarelor complete pentru licitatii.

Aceasta va ajuta administratiile locale sa imbunatateasca absorbtia fondurilor de la UE puse la dispozitie pentru acest tip de servicii precum si serviciile oferite cetatenilor. Pentru municipiile Arad si Bucuresti este prevazuta finantare directa de catre Banca Mondiala.

Componenta pentru pregatirea cererilor de finantare din fonduri UE se va concentra asupra intocmirii proiectelor pentru imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in 11 judete pentru aproximativ 5 milioane de beneficiari. Guvernul va solicita fonduri de la UE pentru finantarea proiectelor

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 826 ori