Baltazar: Romania trebuie sa atraga investitorii straini!

Luni, 05 Martie 2012, ora 09:07
2264 citiri
Baltazar: Romania trebuie sa atraga investitorii straini!

Autoritatile din Romania ar trebui sa faca eforturi mult mai sustinute, dupa semnarea Tratatului fiscal, pentru a atrage investitorii straini, care sa aduca si bani la buget, dar si sa creeze locuri de munca, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"Pentru Uniunea Europeana, vremea relaxarii fiscale s-a incheiat. Dupa trei ani grei de criza, din pacate trebuie sa stranga si mai tare cureaua si sa cheltuie banul public cu atentie maxima. Romania nu face exceptie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusa in deciziile privind cheltuielile bugetare.

In conditiile in care investitiile nu mai sunt prioritatea statului roman, este cu atat mai important ca autoritatile sa faca eforturi mult mai sustinute pentru a atrage investitori privati, in special investitii straine care sa aduca si bani la buget si care sa creeze locuri de munca, atat de necesare in vremuri de criza", spune Bogdan Baltazar.

Declaratia este facuta in contextul in care Romania a semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare. Prin disciplina fiscala pe care o impune, tratatul este vazut ca un instrument care sa duca sa crestere economica durabila, ocuparea fortei de munca, competitivitate si coeziune sociala in Uniunea Europeana. In acelasi timp, aceeasi disciplina fiscala risca sa limiteze disponibilitatea statelor semnatare catre investitii.

"Este trist si revoltator faptul ca Romania nu are proiecte "la cheie", gata sa porneasca, iar investitiile straine directe sunt in cadere libera. Stiu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, il stie toata lumea, e vorba de proiectul minier de la Rosia Montana, o investitie directa de doua miliarde de dolari.

Totusi, raspunsul autoritatilor, oricare ar fi el, treneaza de ani buni. Ce semnal da Romania investitorilor, prin aceasta lipsa de decizie? O tara in dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem sa supravietuim doar prin constructia de masini a celor de la Dacia", sustine Bogdan Baltazar.

Importanta industriei, in special a industriei extractive pe plan european este sustinuta si de recentul parteneriat pentru inovatie in domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeana, care isi propune sa creasca productia proprie de materii prime a Uniunii si implicit la scaderea dependentei de importuri.

Parteneriatul, propus in ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile si cercetatorii in efortul de a intensifica activitatile de explorare, extractie si procesare a materiilor prime.

In legatura cu aceasta coalitie europeana ce isi propune sa creeze noi locuri de munca, si Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Nationle Meridian, se declara un sustinator al investitiilor: "Sustinem cu tarie o revigorare a productiei industriale in Romania, care ar fi o sursa sigura de crestere economica reala, pe termen lung.

Industria extractiva are un potential urias de dezvoltare si de creare de locuri de munca, dar ea nu se poate face fara investitii masive. Cu bani de la buget, Romania nu poate decat sa inchida mine, fara ca nici macar sa le ecologizeze. Banii privati sunt cei care pot redeschide minele, pe baze moderne si viabile".

Dupa 1998, in Romania s-au inchis 550 de mine si au ramas fara loc de munca peste 80.000 de oameni, iar numarul disponibilizatilor din sectorul minier continua sa creasca. "Sigur ca nu ne vom intoarce la mineritul traditional si nici nu este benefic sa ne propunem asta.

Este nevoie de un minerit modern si performant, care sa utilizeze cele mai bune practici disponibile. O industrie miniera moderna aduce beneficii atat economiilor, cat si oamenilor, prin miile de locuri de munca pe care le creeaza", concluzioneaza Ion Popescu, liderul confederatiei sindicale.

#Bogdan Baltazar investitori straini, #creare locuri munca Romania, #Romania tratat fiscal UE , #Investitii economice