Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zeci de milioane de euro pentru dezvoltare urbana

Zeci de milioane de euro pentru dezvoltare urbana
Institutiile publice si cele private pot obtine finantare in domeniul dezvoltarii urbane in cadrul Programului Operational de Cooperare Teritoriala Urbact II, al carui buget ajunge la circa 70 milioane euro, a anuntat, miercuri, ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Bugetul total al Programului Urbact II, asupra caruia Executivul a aprobat, miercuri, inceperea negocierilor cu Comisia Europeana, se ridica la 67,818 milioane de euro, iar co-finantarea din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) reprezinta 78,62%.

Obtinerea de fonduri va avea loc in urma unor licitatii de propuneri de proiecte, la care aplicantii din Romania vor participa ca parteneri in proiecte comune sau ca parteneri lideri de proiecte, avand, astfel, ca principale responsabilitati realizarea parteneriatului acelui proiect, dezvoltarea si implementarea proiectului.

Participarea la program este deschisa institutiilor publice sau echivalente (ex: Orase -municipalitati si conglomerate urbane; regiuni si state membre relevante in domeniul urban; universitati si institute de cercetare relevante in domeniul urban), cat si organismelor private.

"Urbact II este un program de cooperare teritoriala europeana care creeaza premisele schimbului de experienta si cunoastere intre orasele europene, in domeniul dezvoltarii urbane durabile si care se realizeaza in cadrul unor retele europene de cooperare intre institutiile relevante in domeniu, de la nivel local, regional si central", a sustinut ministrul de resort, Laszlo Borbely.

Urbact II poate sprijini pregatirea proiectelor dezvoltate in cadrul programelor nationale (Programe Operationale Sectoriale si Programul Operational Regional), a adaugat ministrul.

Axele prioritare programului sunt orasele, promotoare ale cresterii economice si ocuparii fortei de munca prin promovarea antreprenoriatului, imbunatatirea inovarii si economiei cunoasterii, ocuparea fortei de munca si capitalul uman, orasele atractive si unite prin dezvoltarea integrata a zonelor degradate sau in curs de degradare, integrarea sociala; aspectele legate de mediu; guvernanta si planificarea urbana si asistenta tehnica ce asigura managementul si implementarea programului.

Partenere in Programul Urbact II sunt cele 27 state membre ale Uniunii Europene, precum si doua state cu statut special: Norvegia si Elvetia.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori