Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariceanu ii cere lui Vladescu sa clarifice de urgenta situatia Fondului Proprietatea

Tariceanu ii cere lui Vladescu sa clarifice de urgenta situatia Fondului Proprietatea

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, sa clarifice de urgenta situatia Fondului Proprietatea, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a aratat ca sistemul nu functioneaza.

Tariceanu a afirmat ca a citit, marti, un comunicat al CEDO, in care se arata ca statul roman nu poate acorda despagubirile persoanelor ale caror bunuri au fost preluate abuziv de regimul comunist, pentru ca exista probeleme in functionarea Fondului Proprietatea.

In 25 ianuarie, CEDO a obligat Romania la plata a 60.000 de euro catre Virgil Negoita, care si-a revendicat un imobil si terenul aferent, solicitand instantelor romane sa anuleze contractele incheiate de stat cu chiriasii, deveniti intre timp proprietari in baza Legii 112/1995.

Curtea de la Strasbourg a decis ca Guvernul roman sa-i plateasca lui Negoita 3.000 de euro ca daune morale si 300 de euro cheltuieli de judecata.

Instanta a aratat ca nefunctionarea Fondului Proprietatea pune in imposibilitate masura despagubirii romanilor, proprietari ai caselor nationalizate, astfel ca Guvernul roman este condamnat la plata daunelor pentru nerespectarea dreptului la proprietate.

Fondul proprietatea a fost infiintat la sfarsitul anului 2005, pentru a plati daune persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist si care nu mai pot fi despagubite in natura.

Capitalul Fondului, estimat la 3,9 miliarde de euro, este asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari.

Fondul Proprietatea urmeaza sa emita un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate.

Actiunile emise de Fondul Proprietatea sunt transferate gratuit persoanelor care detin titluri de despagubire si pot fi tranzactionate de pe pietele reglementate. Dupa listarea la bursa a Fondului, fostii proprietari pot opta fie pentru vanzarea actiunilor, fie pentru pastrarea lor si incasarea de dividende, realizandu-se astfel despagubirea.

Pana la desemnarea unei societati de administrare a Fondului, aceasta sarcina revine Ministerului Finantelor. Societatea de administrare nu a fost inca desemnata, astfel ca perspectiva listarii la bursa nu este una apropiata. In aceasta situatie, fostii proprietari sunt posesorii unor titluri de valoare pe care nu le pot valorifica.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar, in limita unui plafon, probabil de 200.000 euro, daca opteaza pentru aceasta varianta in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea.

De asemenea, va fi modificata procedura de listare, pentru a facilita accesul cat mai rapid pe bursa al Fondului.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 639 ori