Sprijin elvetian pentru tronsonul de metrou Gara de Nord - Gara Progresu

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:21
2552 citiri
Sprijin elvetian pentru tronsonul de metrou Gara de Nord - Gara Progresu

Romania si Elvetia au semnat doua acorduri pentru demararea unor studii de pre-fezabilitate si fezabilitate pentru constructia Liniei 4 de metrou: Lac Straulesti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu. Romania va primi pentru realizarea acestora un sprijin elvetian de maxim 8,5 milioane CHF (aproximativ 31 milioane RON), adica 85% din valoarea proiectului.

Cele doua documente sunt:

1. Acordul de Proiect intre Elvetia, reprezentata de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Consiliului Federal Elvetian (SECO) si Guvernul Romaniei, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de Unitate Nationala de Coordonare (UNC) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Organism Intermediar (OI);

2. Acordul de Implementare intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de Unitate Nationala de Coordonare (UNC), Ministerul Transporturilor si Metrorex S.A., in calitate de Beneficiar, pentru realizarea Proiectului "Studiu de pre-fezabilitate (SPF) si studiu de fezabilitate (SF) pentru constructia Liniei 4 de metrou: Lac Straulesti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu, aprobat la data de 12 iulie 2012, in cadrul Obiectivului 2 al Ariei de concentrare 4 - 'Imbunatatirea mediului inconjurator" a Programului de Cooperare Elvetiano - Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse'", potrivit unei note de presa a Metrorex.

Durata Proiectului este de 30 de luni, cu o valoare de 10 milioane CHF (fara TVA), din care contributia elvetiana nerambursabila este de maximum 85%, respectiv 8,5 milioane CHF, iar contributia partii romane este de minimum 15%, respectiv 1,5 milioane CHF.

Obiectivul principal al Proiectului "Studiu de pre-fezabilitate (SPF) si Studiu de fezabilitate (SF) pentru constructia Liniei 4 de metrou: Lac Straulesti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu" este de a sprijini Metrorex S.A. in decizia sa de extindere a Liniei 4 de metrou, intre Gara de Nord si Gara Progresu.

Activitatile includ elaborarea Studiului de pre-fezabilitate (SPF), a Studiului de Fezabilitate (SF), precum si a unui studiu multimodal de transport pentru Bucuresti, a unui studiu de siguranta privind cresterea potentiala a traficului pe Linia 4 si sprijinirea realizarii unui parteneriat institutional intre Metrorex si companii de transport public din Elvetia.

#acord metrou Romania Elvetia, #linii noi metrou, #extindere metrou Bucuresti , #Infrastructura