Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Turcia cauta finantare privata pentru studiul privind cablului submarin de electricitate

Romania si Turcia cauta finantare privata pentru studiul privind cablului submarin de electricitate

Transelectrica si Teias, partenerul turc in proiectul de constructie a cablului submarin de transport de energie electrica intre Romania si Turcia, cauta finantare privata pentru 25% din costurile studiului de fezabilitate, au declarat reprezentanti ai Transelectrica.

"In perioada imediat urmatoare vom publica o scrisoare de intentie, pentru ca vrem sa fie o procedura transparenta, in presa centrala din Turcia si Romania, pentru a oferi posibilitatea oricarei companii private din cele doua tari sa participe la finantarea studiului de fezabilitate", a declarat, miercuri, directorul Directiei cooperare internationala si piata de capital a Transelectrica, Razvan Purdila.

Transelectrica si TEIAS au purtat, in urma cu cateva saptamani, discutii cu firmele turcesti Unit Group si Ictas, pentru finantarea studiului de fezabilitate.

"Am avut intalniri impreuna cu TEIAS (partenerul turc al Transelectrica in proiectul cablului submarin -n.r.) si cu companiile turcesti Unit Group si Ictas care ar putea participa la finantarea studiului de fezabilitate al cablului submarin dintre Romania si Turcia. Desigur, pe langa aceste firme pot sa apara si altele, chiar si romanesti", a precizat directorul general al companiei, Stelian Gal.

Executia studiului de fezabilitate va fi realizata de o companie care va fi selectata dintr-un numar de cel putin trei firme suedeze, avand in vedere ca statul suedez acopera jumatate din cheltuieli, iar constructia cablului submarin va fi atribuita in urma unei licitatii.

"Firma care va executa studiul de fezabilitate va fi suedeza, in baza grantului acordat de Suedia", a explicat Gal.

Costurile studiului de fezabilitate vor fi suportate in proportie de 50% de Suedia, in baza unui grant de 750.000 de euro. Transelectrica va finanta 25% din costuri, iar partea turca trebuie sa aloce un procent similar. TEIAS nu poate finanta studiul intrucat legislatia turca nu-i permite acest lucru.

"Valoarea studiului de fezabilitate este cuprinsa intre 1,5 si doua milioane de euro, iar noi am vrea sa fie gata anul acesta", a adaugat Gal.

Transelectrica si compania turca TEIAS au semnat la finele anului trecut un document de pozitie privind realizarea in comun a unui studiu de sistem privind constructia cablului submarin de 400kV intre Romania si Turcia.

"Realizarea cablului va permite producatorilor de electricitate din Romania sa exporte energie in Turcia, care are o crestere anuala a consumului de 8%. Este o oportunitate de piata, iar daca firmele romanesti vor sti sa vanda energia in Turcia vor face profit", a spus Purdila.

Cablul urmeaza sa fie finalizat pana in anul 2009 iar costurile totale ale proiectului sunt estimate la circa 400 de milioane de euro. Cablul va conecta sistemele energetice romanesti si turcesti prin statiile de la Constanta, respectiv Pasakoy, sub Marea Neagra. Capacitatea noului sistem de legatura, cu o lungime de circa 400 de kilometri, va fi de 1.000 MW.

Cablul va fi construit la o adancime maxima de un kilometru si va permite Romaniei sa exporte si sa importe energie electrica din Turcia.

Transelectrica este operatorul national al sistemului de transport a electricitatii si este controlat in proportie de 76,5% de Ministerul Economiei si Comertului. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,45 miliarde lei (peste 723 milioane euro), in crestere cu 40%, iar profitul net al companiei s-a triplat, ajungand la 280 milioane de lei.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 910 ori