Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Bulgaria vor intra in UE in 2007, cu unele conditii

Romania si Bulgaria vor intra in UE in 2007, cu unele conditii
Comisia Europeana va confirma, marti, intrarea Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007, recomandand in acelasi timp monitorizarea foarte atenta a continuarii reformelor in cele doua tari, relateaza AFP si El Pais. Potrivit ziarului spaniol, care citeaza surse diplomatice, Comisia considera ca, in pofida eforturilor realizate de ambele tari, exista inca deficiente importante, dar corectarea lor va fi mai usoara cand vor deveni state membre ale Uniunii.

In pofida unei ambiante din ce in ce mai ostile unei noi extinderi, Bruxelles -ul 'isi va da acordul pentru 2007, insa cu cateva conditii', a indicat o sursa diplomatica europeana, citand un proiect de raport distribuit vineri sefilor de cabinet ai comisarilor. Acest proiect, care este susceptibil de modificare pana la adoptarea sa de catre Comisie marti la Strasbourg, 'valideaza data de 2007, impunand masuri de monitorizare identice pentru cele doua tari', a precizat un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.
Aceasta 'supraveghere' inedita va evita sa le umileasca, punandu-le temporar la adapost de anumite politici europene, prin intermediul clauzelor numite de 'salvgardare', care pot fi utilizate pana la trei ani dupa aderare, dar impingandu-le, totodata, sa continue eforturile de reforme in anumite sectoare ramase inca in urma, comenteaza AFP.
'Daca se activeaza deja clauzele de salvgardare, nu mai avem mijloace de presiune', a explicat o sursa diplomatica.

Raportul de marti va propune o monitorizare riguroasa in trei domenii considerate preocupante de Bruxelles in ultimul sau raport de evaluare din mai: sistemul judiciar, fondurile europene si securitatea alimentara.

In materie judiciara, Comisia va propune 'obiective' si o monitorizare, potrivit AFP. Insa eventualele sanctiuni, in special nerecunoasterea reciproca a deciziilor tribunalelor, nu vor fi decise decat in caz de esec, a subliniat un diplomat european.

El Pais vorbeste de un sistem de supraveghere pe o perioada de trei ani pentru a controla problemele in materie de lupta impotriva coruptiei, 'albire' de capitaluri si combatere a crimei organizate si de un sistem de sanctiuni in domeniul in care se vor mentine nereguli. Aceasta supraveghere a sistemului judiciar nu este o surpriza pentru Bulgaria, Comisia cerandu-i adesea progrese in lupta impotriva coruptiei, crimei organizate si spalarii banilor, aminteste agentia franceza.

In schimb, aprecierea pare mai buna pentru Romania. Coruptia chiar a fost retrasa pentru prima data in mai de pe lista problemelor celor mai preocupante. Cu toate acestea, Comisia s-a aratat nelinistita la inceputul lunii septembrie in legatura cu disensiunile din sanul coalitiei la putere cu privire la lupta impotriva coruptiei si le-a cerut romanilor sa-si reinnoiasca eforturile.

Un alt punct negru al proiectului de raport al Bruxelles-ului: gestionarea fondurilor europene, deja criticata in evaluarea din mai. Unele ajutoare regionale sau agricole, plasate sub supraveghere, vor putea fi astfel 'suspendate' daca exista indoieli in privinta utilizarii lor corecte, a adaugat diplomatul european.

Potrivit El Pais, referitor la platile agricole, Comisia considera ca sistemele si mecanismele agentiilor si birourilor stabilite in ambele tari nu ofera suficiente garantii. Comisia elaboreaza un regulament specific pe aceasta tema, astfel incat UE sa nu aloce decat 75 la suta din fonduri si sa nu avanseze cantitatea restanta decat daca se dovedeste ca banii au fost folositi in mod corespunzator. Se va stabili si un mecanism de recuperare a fondurilor daca se va dovedi ca nu au fost folosite corespunzator.

Totodata, Comisia va stabili un sistem special de control asupra tuturor resurselor transferate de Uniunea Europeana in Bulgaria si Romania prin intermediul fondurilor structurale, precum FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regionala) si Fondul de Coeziune. In cazul in care se vor detecta fraude sau abuzuri, Comisia va dispune de mecanisme automate pentru a recupera intreaga suma acordata ambelor tari.

De asemenea, Bruxelles-ul va lua 'masuri tehnice' pentru garantarea securitatii alimentare a europenilor, in special prin mentinerea embargoului privind carnea de porc din cauza persistentei pestei porcine in cele doua tari, noteaza AFP.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut saptamana trecuta ca anumite probleme veterinare ar putea sa persiste dupa aderare, precum prezenta in tara sa a pestei porcine, relateaza AFP.

Dupa validarea marti a aderarii in 2007, aproape nimic nu va putea impiedica in mod normal intrarea romanilor si bulgarilor in UE la 1 ianuarie anul viitor.Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori